Първи аналог на новородената Слънчева система

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© T. Currie
Антония Михайлова

Наблюдения на млада звезда в съзвездие Центавър и заобикалящия я протопланетен диск дадоха на планетолозите първия шанс да видят как е изглеждала новородената Слънчева система и как са били организирани далечните ѝ покрайнини – т.нар. пояс на Кайпер, става ясно от статия, публикувана в Astrophysical Journal Letters.

„Това, че успяхме да получим снимки от „родилния дом“ на планети около звезди на разстояния, приблизително равни на тези, където са се намирали или се намират планетите в Слънчевата система, само по себе си е важна крачка напред. Откриването на почти пълен двойник на пояса на Кайпер се явява пряко свидетелство, че подобни „родилни домове“ се срещат не толкова рядко“, казва Нику Мадхусудхан (Nikku Madhusudhan) от Кеймбриджкия университет (Великобритания).

Мадхусудхан и колегите му успели да получат първите снимки на подобие на новородената Слънчева система, наблюдавайки звездата HD 115600 в съзвездие Центавър, отдалечена от нас на 360 светлинни години, с помощта на новия телескоп „Джемини“ в Чили.

пояс на Кайпер

© NASA

Тази слънцеподобна звезда се е родила преди миг според астрономическите мерки – тя е възникнала преди 10–20 милиона години в голяма „звездна люлка“ на границата на съзвездията Скорпион и Центавър приблизително в същите условия, в които се е родило и Слънцето.

Когато учените се вгледали в първите снимки на светилото, те открили на тях не само HD 115600, но и тесен диск от газ, прах и малки протопланетни тела, разположени на разстояние от 37 до 55 астрономически единици (1 а.е. = 150 млн. км) от звездата.

Съдейки по неправилната форма на този пояс, недалеч от него се намира една или няколко планети гиганти, следи от формирането на които са се съхранили в тази „супа“ от отломки на каменисти тела и газ. Бъдещите наблюдения на измененията в структурата на този газово-прахов пояс според учените ще помогнат да се разбере къде се намират тези планети и да се изучат техните свойства.

РИА Новости

Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори