Видяха в белите мечки оръжие за политически борби

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Докато едни учени твърдят, че топенето на ледниците поради глобалното затопляне унищожава естествената среда на обитание на белите мечки, други смятат, че няма обективни данни, свидетелстващи за намаляване на популацията.

Бялата мечка отдавна е станала символ на борците с глобалното затопляне. Снимки на тези животни украсяват многобройни плакати, призвани да привличат вниманието към проблема. Така някои учени твърдят, че по-нататъшното затопляне ще постави този вид на границата на унищожението още към средата на века.

С това не е съгласен биологът Митчел Тейлър, който повече от 30 години се занимава с изучаването на белите мечки в Канада и Арктика. „Инуитите казват, че сега е настъпило „време, когато има най-много мечки“, твърди ученият и добавя, че липсват обективни научни данни, потвърждаващи намаляването на популацията.

По данни на групата, занимаваща се с изучаването и защитата на този вид (Polar Bear Specialist Group, PBSG), сега в Арктика има 25 000 мечки, като 60% от тях са на територията на Канада. Както смятат активистите на групата, към средата на века броят им ще се съкрати с две трети.

И все пак по-рано активистите признаха пред експерта по белите мечки Сюзън Крокфорд, че тези оценки са били свалени практически от тавана изключително за да се отговори на въпрос на публиката.

Независимо от това бившият председател на PBSG – професорът по биологическите науки от университета Алберта Андрю Дероше смята, че към средата на столетието белите мечки ще започнат да измират поради климатичните изменения.

Това е свързано преди всичко със съкращението на площта на морските ледове, които служат като естествена среда за обитание на белите мечки. Заедно с топенето на ледовете започва да се топи и популацията, смятат някои експерти.

Това мнение се оспорва от д-р Тейлър – той подчертава, че привържениците на теорията на глобалното затопляне досега не са успели да създадат климатични модели, способни точно да предскажат затоплянето на климата и топенето на ледовете.

Ученият смята, че текущите изменения на климата напълно се вписват в пределите на историческите колебания.

Дори при топене на ледовете белите мечки ще оцелеят, смята Тейлър – по думите му този вид съществува вече милиони години и за това време е натрупал достатъчно запаси издръжливост. Освен това, подчертава ученият, те са съществували и по времето, когато в Арктика изобщо не е имало постоянни ледници.

Доктор Дероше, политически опонент на Тейлър, смята, че всеки, който отрича измирането на мечките, не прави това безплатно. Но както твърди Тейлър, привържениците на глобалното затопляне не са единодушни в цифрите и нямат работещи модели, а „измиращите“ мечки са не повече от оръжие в политическата борба.

Категории на статиите:
Природа

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори