Вирусът MERS се добра до Европа

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

В Германия е фиксирана първата жертва на вируса MERS. Болни са установени и в САЩ и Иран. Как вирусът излиза извън пределите на Азия?

На 16 юни властите на Южна Корея съобщиха за три нови смъртни случая на пациенти от близкоизточния респираторен синдром, предизвикван от коронавируса MERS. С това починалите от вируса в Корея вече са 19 души, а заразените с него – 154-ма.

Тази седмица стана известно, че още на 6 юни в Германия на територията на Долна Саксония е починал 65-годишен мъж, който се заразил с вируса в Абу Даби през февруари.

Лекарите твърдят, че пациентът е успял да се справи с вируса и да оздравее, вследствие на което бил изписан от болницата през май. Но последствията на MERS се оказали смъртоносни. Мъжът починал от предизвикани от коронавируса странични заболявания.

Човекът починал в нощта на 6 юни, но това става известно чак сега.

Представителят на семейство коронавируси с названието MERS-CoV, който предизвиква близкоизточния респираторен синдром, за първи път е открит през 2012 година в Саудитска Арабия. Очевидно той се явявал модификация на характерния за прилепите и камилите вирус, предаван на човека.

Първият случай на зараза с вируса в Южна Корея бил фиксиран на 20 май тази година. Вирусът MERS попаднал там с гражданин на страната, върнал се от Близкия изток.

За по-малко от месец жертви на вируса станали 19 души, а заболелите от него са 154 души. Освен това повече от 5500 души, сред които повече от 20 чуждестранни граждани и няколко болници, се намират под карантина.

Сложността на борбата с вируса MERS се заключава в това, че клиничната картина на предизвикваните от него заболявания много трудно се отличава от симптомите, провокирани от обикновените риновируси. Точно по тази причина не е известно колко случая на заболявания от неопределеността на симптомите и продължителни инкубационен период (според специалистите той може да е до 14 дни), са се изплъзнали от вниманието на лекарите.

Заболяването започва като типична простуда, след това започва да се съпровожда с треска, кашлица и пневмония и накрая бързо придобива тежко протичане, поразявайки белите дробове и предизвиквайки бъбречна недостатъчност.

Смъртността от коронавируса достига 36–40%.

Механизмът на разпространение на коронавируса все още не е ясен докрай. Очевидно заразяването може да стане в тесен контакт с болен човек, тъй като голяма част от случаите на предаване на MERS са станали в болниците, където били хоспитализирани пострадали от коронавируса хора.

Независимо че болниците и пациентите се поставят под карантина, властите на Южна Корея не успели да предотвратят разпространението на вируса по другите страни от света.

В края на май вирусът MERS е открит у две жителки на провинция Кермен, в Югоизточен Иран. Специалистите не могли да установят къде и при какви обстоятелства е протекло заразяването. Министерството на здравеопазването на Иран се опасява, че близкоизточният коронавирусен синдром може да се разпространява след масовото връщане на иранските поклонници от хадж в Саудитска Арабия.

Властите в страната се готвят особено стриктно да следят ситуацията с разпространението на заболяването по време на свещения за мюсюлманите месец Рамадан.

Миналия месец са фиксирани три случая на близкоизточен коронавирусен синдром в САЩ в щатите Индиана, Флорида и Илинойс. Първите двама заболели донесли вируса от задгранични пътувания, а третият пострадал от контакт с жител на Индиана. Лекарите смятат, че организмите им са успели да изработят необходимите антитела и затова са оцелели.

Както показва обаче случаят с пациента от Германия, изцелението от MERS може да е само привидно.

Какво да се прави?

Срещу близкоизточния коронавирусен синдром не съществува ваксина или лечение. И все пак учените от цял свят работят в тази насока – Reuters съобщава, че в Южна Корея лекарите са започнали лечение на двама пациенти чрез въвеждане в организма им на кръвна плазма от оздравели. В случая с вируса SARS, който причинява атипична пневмония и е сходен с коронавируса MERS, методиката позволила да се снижи смъртността с 23%.

Ефективността на вливането на плазма в организма на заразени с близкоизточен коронавирусен синдром още не е доказана, а самото лечение носи експериментален характер.

Световната здравна организация засега не смята за необходимо да ограничава туристическите и търговските контакти със страните, където е бил фиксиран вирусът, или да подлага всички пристигащи и заминаващи на задължителна проверка за наличието на заболяването.

Но СЗО признава наличието на съществени рискове за бъдещо разпространение на MERS и съветва хората, които заминават в засегнатите от болестта страни, да избягват тесни контакти с животни и строго да спазват правилата за хигиена, например редовното миене на ръце. Освен това не следва да се пие сурово камилско мляко, както и да се употребява месо, което не е приготвено по необходимия начин.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Здраве

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори