5 съставки, които тровят мозъка ви

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Димитър Димитров

В съвременния свят не липсват неща, които могат да ни подлудят, но някои го правят по-бързо от други. Те са дело на „безкрайния гений“ на човека и определено са нарушили умението ни да мислим трезво.

Избягвайте усърдно тези 5 съставки и наблюдавайте как работата на мозъка ви се подобрява:

Глутен
Viktorfischer | Dreamstime

Viktorfischer | Dreamstime

Глутенът е често срещан протеин, който присъства в пшеницата, ечемика, ръжта и други житни култури. Този лепкав протеин се свързва със стените на тънкото черво и причинява разстройства в храносмилателната и имунната система. Целиакията е най-често срещаното състояние, което се свързва с чувствителността към глутена. Но има и състояние, което се нарича нецелиакална глутенова чувствителност. То е основен фактор при възпаленията на мозъка и нервната система.

Глутенът се свързва с психични разстройства, когнитивни нарушения, деменция и много други неврологични разстройства. Той вреди на мозъка, гръбначния стълб и периферната нервна система.

Изкуствени подсладители
HowStuffWorks

©HowStuffWorks

Аспартамът, сукралозата (Splenda) и захаринът (Equal, Sweet’n Low) са изкуствени подсладители, които са популярни, защото се обръща внимание на нулевата им калоричност. Това им качество им е позволило да ни увреждат от десетилетия. Аспартамът е комбинация от химикали – аспарагинова киселина (аминокиселина, която има стимулиращ ефект върху мозъчните клетки), метанол и фенилаланин. Накратко, това е лаборатория за тумори.

Приемът на аспартам причинява голям брой симптоми, сред които са безпокойство, неясна реч, депресия и мигрена. Аспартамът и други изкуствени подсладители се срещат в газираните напитки, йогурта, дъвките, готварските сосове, подсладената вода, зърнените храни и продуктите, които не съдържат захар.

Мононатриев глутамат (МНГ)
Wikipedia

©Wikipedia

МНГ е вид концентрирана сол, която се добавя в храните, за да подобри вкуса им. Това е като трик за вкусовите рецептори и мозъка, които биват измамени, че храната е много вкусна. Но МНГ кара мозъка да произвежда излишни количества допамин, който ни кара да се чувстваме добре. За жалост доброто усещане не трае дълго, но страничните ефекти са дълготрайни. МНГ се свързва с болестите на Паркинсон и Алцхаймер, деменция, множествена склероза, лупус и други.

МНГ се поставя в различни сосове, бульоните и консервираните супи и зеленчуци.

Рафинирана захар
източник: rockinwellness.com

източник: rockinwellness.com

Рафинираната захар се е превърнала в една от най-използваните съставки в храната ни, но тя е и една от най-опасните. Постоянната консумация на рафинирана захар се свързва с различни здравни проблеми, като всички от тях водят до вреда на мозъка.

Рафинираната захар потиска невротрофичния фактор на мозъка, който е отговорен за създаването на връзки между невроните, които връзки на свой ред имат огромно значение за паметта. Изследвания са показали, че при хора, страдащи от депресия и шизофрения, нивата на невротрофичния фактор са ниски, а консумацията на рафинирана захар може да усложни тези състояния още повече.

Рафинираната захар също повишава шанса за възпаления на храносмилателната система. Ако възпаленията са хронични, те повишават риска от заболяване от шизофрения и депресивни състояния. Премахването на рафинираната захар от диетата води до значителни подобрения в съзнанието и настроението.

Флуорид
©Tamsin Ross Van Lessen

© Tamsin Ross Van Lessen

Решението да се добавя флуорид в чешмяната вода е може би едно от най-опасните неща, случвали се на човека. Флуоридът има огромен ефект върху цялостното здраве на организма, но най-вече върху мозъка.

Движението Fluoride Action Network (FAN) докладва, че приемът на флуорид се свързва с понижаване на коефициента на интелигентност, дори и при допустимите количества на прием. Изследване, спонсорирано от UNICEF , открива, че КИ започва да намалява дори при 0.88 мг/л флуорид – количеството, което се добавя в чешмяната вода в САЩ и се смята за безопасно.

Други проучвания свързват флуорида с влошаването на паметта и капацитета за научаване на нови неща, фатални увреждания на мозъка и нарушена функция на нервната система.

Статията е публикувана в The Epoch Times.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Здраве

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори