Защо никой не изкачи Еверест през 2015?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Еверест
Wikimedia Commons
Димитър Димитров

Връх Еверест е най-голямото предизвикателство за алпинисти и пътешественици. Това е най-високият връх в света, както и най-опасният. Но през 2015 г., за пръв от четири десетилетия насам, никой не успя да изкачи легендарния връх.

Новината не е особено изненадваща, имайки предвид земетресението в Непал, което предизвика огромна лавина, убила 24 алпинисти. Опасните условия и забраните на правителството също спомогнаха за поставянето на антирекорда.

Въпреки опитите на алпинистите да открият нови маршрути до върха, атмосферните условия просто не бяха на тяхна страна. Но има и един фактор, заради който изкачването на Еверест ще става все по-трудна задача с всяка изминала година. Това са промените в климата. Въпреки че земетресенията, предизвикали поредицата от лавини, не са свързани с климатичните промени, непредизвиканите от земетресения лавини са. Една такава стана причината за смъртта на 16 души през 2014 г.

По-рано тази година учените разбраха, че размерът на глетчерите на Еверест е намалял с 20% между 1961 и 2007 г. Изследователите предполагат, че някои части от глетчерите ще се смалят с 99% до 2100 г. Опитните алпинисти са на мнение, че топенето и изместването на ледовете ще направи изкачването още по-опасно.

В известен смисъл това са добри новини – върхът стана прекалено популярен в последните години, което е довело до натрупване на значително количество боклук. Известният планинар Томас Хорнбейн (Thomas Hornbein) казал:

„Еверест не е частна собственост. Той принадлежи на много хора.“

Но ако планината бъде изменена завинаги заради климатичните проблеми, може би вече няма да принадлежи на никого в тази си форма.

Smithsonian

Категории на статиите:
Свят

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори