Внимавайте какво си пожелавате!

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© ederico stevanin / FreeDigitalPhotos.net

Антония Михайлова

Не всички разбираме, че здравето и жизненият ни успех в значителна степен зависят от мислите, които ни посещават. Внушавайки си негативни мисли, можем да разрушим кариерата, личния си живот и здравето си, казва психотерапевтът Александър Дородни*.

– Проблемът е в това, че изобщо не си даваме сметка за собствените си думи – започва разговорът с Дородни. – Често на шега казваме ужасни неща: „Очите ми да не видят това”, „Едва не получих инфаркт”, „Заседна ми в гърлото” и несъзнателно привличаме болестите. Известен ми е случай, когато една жена, чийто мъж обичаше да си пийва, в емоционален изблик неведнъж е казвала: „Не искам да го виждам!” И в крайна сметка… практически напълно загуби зрението си вследствие на катаракта.

Разберете, всяка мисъл за недъг, всеки болезнен образ се задържа в нашето подсъзнание. Специалистите твърдят, че лошите мисли активират определен отдел от дясното полукълбо на главния мозък, а добрите – от лявото, и подобна реакция на организма оказва влияние върху нашата имунна система.

Ами ако човек боледува отдавна, например от рак?

– Дори при рак с метастази човек може да се излекува, ако мисли правилно, ако престане да вярва, че е обречен. Болестта, дори на пръв поглед нелечима, преди всичко трябва да се приеме. Не да й се съпротивляваме мислено, не да се отчайваме, а точно да я приемем: „Не аз съм болен от рак, а моето тяло. Пред себе си имам още много години, имам да свърша още много неща в живота.”

Такъв обрат в мислите се приема спокойно от нашето съзнание и много често организмът започва да се бори сам с рака и лечението протича по-успешно.

Оптимизмът – най-добрият лекар

Голяма роля в оздравяването играе не само волята, а просто доброто и оптимистичното настроение. Преди няколко години много медии разказваха за историята на онкологично болен от САЩ, на когото според прогнозите на лекарите оставали не повече от два месеца живот. Той решил в последните седмици от живота си да се занимава с приятни неща и започнал да колекционира анекдоти, шеги, гледал комедии и хумористични предавания. Според думите му никога не се бил смял така в живота си. Скоро „смъртникът” се излекувал напълно.

Тази невероятна история още веднъж доказва на човечеството каква роля играят в живота ни нашите мисли. Изводът се налага от само себе си – по-често се усмихвайте, старайте се да вярвате в доброто, не допускайте мрачно настроение и състоянието ви значително ще се подобри.

– А в последно време лекарите все по-често казват, че източник на най-страшните болести, включително онкологични, са обидите, които трупаме с години. Едни хора се сърдят на съдбата – че животът им не се развива така, както им се иска. Други – на приятелите си, които не им дават рамо в трудна минута. Трети – на любимите си хора, отишли си от тях. Четвърти – на децата си, неоправдали техните надежди.

Мислите за това постоянно се въртят в главата и не дават покой. Човек, който е в плен на неприятните спомени, през цялото време провежда вътрешен диалог със самия себе си, отново и отново се потапя в различни ситуации, премисляйки какво би станало, ако би постъпил не така, а иначе…

Ето защо злопаметните хора, неумеещи да прощават, боледуват по-често и живеят по-кратко от доброжелателните и оптимистично настроените.

Силата на мислите

– Получава се, че всички проблеми и неприятности сами привличаме в живота си – съжалявайки, че сме бедни, не можем да се отървем от дългове; жалвайки се от неуспехите в личния си живот, оставаме сами; мислейки за слабото си здраве, постоянно прихващаме болести и вируси?

– Мнозина подават подобни сигнали на организма си. Спомнете си колко пъти по време на празници сте възкликвали: „Стомахът ми не може да понесе това!” И колкото по-често сте произнасяли тази фраза, толкова по-бързо са се появявали реални болкови усещания. Агресивните и избухливите хора често страдат от бронхиална астма; упоритите и обичащи скандалите, обожаващите да получават всичко, страдат от повишено кръвно налягане; хората, нетърпими към чуждото мнение и чуждите грешки, са жертва на чести мигрени.

Списъкът може да бъде продължен.

Разбира се, всичко може да се отдаде на обикновено съвпадение, но специалистите, изучаващи работата на човешкото подсъзнание, отдавна са стигнали до извода, че нашите мисли са своеобразен магнит, привличащ желаното и правещ го реално.

– Вие смятате, че човешката мисъл е толкова могъща?

– Да. Отлична илюстрация на силата на мислите е история, случила се през 50-те години на миналия век. Тя е описана в книгата на френския писател Бернар Вербер „Енциклопедия на относителното и абсолютното знание”.

Английски товарен кораб докарва в Шотландия бутилки „Мадейра” от Португалия. Един от членовете на екипажа влиза в хладилния товарен отсек, за да провери всички ли бутилки са разтоварени. Друг моряк, без да знае за това, заключва вратата отвън.

Пленникът с всички сили чука по вратата и вика за помощ, но никой не го чува. Корабът тръгва обратно за Португалия. Морякът разбира, че няма да оцелее дълго при ниската температура. Цялата си енергия той насочва към това ден след ден, час след час да описва с парче метал своите мъчения. Как студът сковава тялото му… как размразява пръстите и носа си… как трудно и болезнено диша ледения въздух. Накрая корабът пристига в Лисабон. Когато отварят отсека, откриват там мъртвия моряк.

След това прочитат страшната му история. Но поразителното е друго.

Когато капитанът измерва температурата в отсека, термометърът показва… 19 градуса. По обратния път корабът се движел без товар и системата за охлаждане била изключена.

– Значи човекът е умрял само защото си е мислел, че му е студено?

– Това е прекрасен пример на вътрешната ни обратна връзка – появява се мисъл за нещо лошо и мозъкът започва да следи усещанията в тялото. В природата съществува просто правило: подобното привлича подобно. Добрите мисли може да привличат в живота ви добро, да подобряват настроението ви и от болестите да не остане нито следа.

Внимавайте какво си пожелавате – може да се сбъдне

– А какво да прави човек, ако по природа е песимист и не вярва в промяната към по-добро?

– Представяйте си в сложни ситуации как на ваше място би постъпил оптимистът и би трябвало се появи поне проблясък надежда. За да се освободите от коварните мисли, възползвайте се от необичаен метод: ако сте помислили за нещо лошо, веднага спрете вътрешния монолог и превключете вниманието си – да речем върху телевизора, върху някоя музика… Но на всеки свой срив поставяйте отметка. В края на деня ги пребройте и се старайте от ден на ден да намалявате техния брой. Важно е също да осъзнавате, че можете да контролирате негативните мисли и че сами сте ги породили.

– Казват, че всички желания рано или късно се изпълняват – така е устроено нашето подсъзнание…

– Да, но само правилно формулираните желания. Разбира се, Вселената фиксира оплакванията (например от самота) именно като оплаквания – те се изпълняват, а ние продължаваме да се оплакваме. Същото може да се каже за нашите страхове. Неслучайно казват, че ни се случва това, от което най-много се страхуваме. Така че пожелавайте си разни неща внимателно!

Един от клиентите ми много искаше да получи в подарък чанта с пари. През цялото време мислеше за това, представяше си новите шумящи банкноти, докосваше ги, усещаше мириса им и посвещаваше на това занимание не един час на ден. И когато жена му предложи да прекарат отпуска си в Германия, се оказа, че той не иска да се отвлича от мечтата си. След няколко дни телефонът му звъннал и му съобщили, че жена му и дъщеря му са загинали при катастрофа. Животът им бил застрахован за голяма сума и скоро му я изплатили – парите едва се поместили в куфарчето му.

– Тоест мислите му са привлекли парите към него и той е станал притежател на мечтаната чанта с пари?

– Да, мечтата му се сбъднала, но животът без близките му хора му се сторил безсмислен и той се хвърлил от прозореца. И ако той, да речем, си е представял, че е притежател на бизнес или е голям ръководител с голяма заплата, неговите мисли биха могли да привлекат съвсем друга ситуация. Затова мечтайте, но внимателно!

Да си направим модел за бъдещето

– А как да се научим да мислим правилно?

– За да промените съдбата към добро и да привлечете в живота си желаните блага, трябва да се научите правилно да формулирате желанията си.

Изхвърлете всички негативни мисли, с които сте свикнали да живеете. Преразгледайте миналото, нарисувайте си щастливо бъдеще и мислете за него само позитивно. Помнете, че нашите собствени убеждения, украсени в черни тонове, са залог за сив и безнадежден живот с много проблеми и липса на радостни перспективи.

– Но от лошия навик да се жалваме от живота не е толкова лесно да се отървем…

– Съгласен съм. Това е като да откажеш цигарите – ако не го искате с цялото си сърце, никаква сила не е в състояние да ви помогне. Затова, за да се научите да мислите позитивно, трябва веднъж и завинаги да си забраните унили и песимистични мисли. И обратното – всекидневно да се подхранвате със светли мисли, да мечтаете, фантазирате – само тогава животът ви ще започне да се променя.

Научете се да контролирате фантазиите и думите си и подсъзнанието – този верен слуга – ще приеме всичките ви мисли и думи като ръководство за действие и ще започне да строи вълшебния нов свят – този, който сте си поръчали.

––––-

*Александър Дородни е опитен психотерапевт. С помощта на коучинг – метод за психологическо консултиране и своеобразен тренинг, той помага на обърналите се към него хора да постигнат максимума от своите възможности, да намират хармония в семейството си и да разберат самите себе си; лесно и с удоволствие да се добират до поставените цели, да си осигурят достойно качество на живот и осъзнато да се движат към разкриването на своя потенциал.

Източник: Тайны ХХ века

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Еврика!

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори