Водата е по-стара от Слънцето

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Public Domain
Антония Михайлова

И до днес учените не могат с точност да кажат как водата се е появила на Земята. Според една от теориите тя е попаднала на нашата планета от газовопраховия облак, в който се е съдържала във вид на леден прах, още преди раждането на Слънцето – преди повече от 4,6 милиарда години.

По такъв начин, според изчисленията на астрофизиците, половината от водата на Земята произхожда от междузвездния газ, което означава, че течността, която пием и която пълни океаните на Земята, е с милиони години по-стара от Слънчевата система, пише Gismeteo.

Следователно древните частици лед може да са преживели хаоса в процеса на формирането на Слънчевата система и да са попаднали на Земята.

За да проверят тази теория, изследователите са изучили молекулите вода в океаните в опит да разберат тяхното минало. Известно е, че водата се състои от два атома водород и един атом кислород, но някои молекули вода съдържат деутерий – тежък водород. Неговото ядро се състои от един протон и един неутрон, докато обичайният водород има само протон.

Такава вода се нарича тежка вода – тя е откривана на други планети и спътници, но изследователите не били сигурни в нейния произход. Съществува теория, че голяма част от тежката вода се е формирала в междузвездния облак, а след това се е разпространила по Слънчевата система.

През 2014 година, използвайки компютърен модел, учените са успели да докажат, че молекулите лед с възраст милиарди години може да са преживели радиационното излъчване на Слънцето и да са попаднали върху формиращата се Земя и другите планети.

Според изследователите остатъците от този древен лед са разхвърляни по цялата Слънчева система – има ги на Луната, на кометите, на полюсите на Меркурий, на Марс, на Юпитеровата луна Европа и дори в шишето ви с обикновена земна вода.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори