Водата на Луната се появила от слънчевия вятър

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Френски учени установиха, че водата в лунния грунт се е образувала от слънчевия вятър, а не е била занесена на земния спътник от комети или хондрити – най-разпространената група метеорити.

Изследователите смятат, че водата в почвата на спътника е възникнала поради взаимодействието на лунния кислород и протоните (водородни ядра), съдържащи се в слънчевия вятър – поток йонизирани частици от светилото. Според тях голяма част от водата в лунния прах се е образувала именно по такъв начин.

До този извод специалистите стигнали в резултат на анализ на лунния плагиоклаз. Този минерал представлява натриево-калциев алуминосиликат, съдържащ различни примеси. Той се образува, както се смята, в резултат на втвърдяване на магмата.

В своето изследване специалистите изучили частиците лунен прах от образци, доставени от американците в хода на програмата „Аполо“. За своите изследвания учените използвали уреда NanoSIMS 50L (Seconday Ion Mass Spectrometer 50L). Чувствителният масспектрометър позволява да се създаде карта на йонния и елементарния състав на веществата с висока резолюция.

Съотношението на частиците водород–протий (с един протон в ядрото) и деутерий (с протон и неутрон), както и литий Li-6 и Li-7, свидетелства за интензивни процеси на трансформация на изотопите с участието на протони. Източник на заредени нуклони в такива реакции се явява според учените слънчевият вятър.

Засега специалистите само са успели да обяснят природата на водата на лунната повърхност. Въпросът за нейния произход в по-дълбоките слоеве остава открит.

Резултатите от изследванията на авторите са публикувани в сп. Proceedings of the National Academy of Sciences.

Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори