Води ли социалната изолация до по-високи нива на възпаление?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

pixabay.com
Ивайло Красимиров

Да бъдеш самотен или социално изолиран може да повлияе негативно на здравето ти. Има дори изследвания, които показват, че това увеличава риска от заболявания, като сърдечно-съдови, деменция и депресия.

Някои изследователи предполагат, че самотата и социалната изолация водят до по-лошо здраве, защото увеличават възпалителните процеси. Възпаление има, когато тялото нареди на имунната система да произвежда химикали за борба с инфекция или нараняване. Възпаление обаче, може да възникне и когато се изпитва психологически или социален стрес.

Краткотрайното локално възпаление – например когато случайно си порежете пръста – може да бъде дори полезно, но наличието на макар и леко повишено дългосрочно възпаление е свързано определено с лошо здраве. Изследователите предполагат, че самотата и социалната изолация може да са причини за това повишено дългосрочно възпаление.

В изследване на колектив от университета в Съри се прави опит да се установи дали самотата (субективното състояние на чувство на самота) и социалната изолация (обективното състояние на самотата) могат да бъдат причини за дългосрочно възпаление.

За да направят това, учените са събрали всички публикувани изследвания, които разглеждат връзката между самотата и социалната изолация и възпалителните процеси. Анализирани са 14 изследвания, които се занимават със самотата и 16, които изследват социалната изолация.

Анализът им разкрива, че хората, които са по-силно социално изолирани, имат по-високи нива на два от възпалителните маркери – С-реактивен протеин и фибриноген. С-реактивният протеин обикновено се използва като индикатор за възпаление и високите нива са свързани с лошо здраве. Фибриногенът увеличава съсирването на кръвта и е по-висок, когато хората имат нараняване или травма. Когато хората имат дългосрочно повишени нива на тези маркери на възпаление, това може да доведе до повишен риск от по-лошо здраве с течение на времето.

Социалната изолация може да бъде свързана с по-високи нива на възпаление поради няколко причини. Ние сме се развили като социален вид, така че ако бъдем социално изолирани това може да бъде източник на стрес. А стресът има пряк ефект върху имунната система.

Възможно е също така да сме еволюирали, за да включим имунния си отговор, когато сме изолирани. Това е така, защото когато човек е сам, би могъл да бъде изложен на по-голям риск от нараняване. Имунната система може би се е научила да се включва, за да се подготви за този по-голям риск.

Възможно е също така, самото възпаление да доведе до социална изолация. Хората, които са болни и имат по-високи нива на възпаление, могат да се чувстват така, сякаш не искат да бъдат около други хора. Вероятно е така, защото сме се развили, за да знаем и разбираме, че трябва да се изолираме, за да не заразим други хора.

Хората, които имат много заболявания, също имат и по-високи нива на възпаление. Тези хора, които имат много физически заболявания, понякога не са толкова способни да се справят в заобикалящата ги среда и биха могли да станат социално изолирани поради това.

Доказателствата, свързващи самотата с възпалението обаче, са по-малко убедителни. Авторите откриват някои доказателства, че самотата е свързана с възпалително вещество, наречено интерлевкин-6. Но това не е последователна констатация и се основава само на две проучвания. Това предполага, че може да няма директен ефект на самотата върху възпалението. Вместо това самотата може да промени начина, по който тялото ни реагира на стрес. Има изследвания, които показват, че е по-вероятно самотните хора да имат засилен възпалителен отговор на стреса.

Проучването на изследователите от Есекс предоставя някои доказателства за връзка между социалната изолация и възпалението. Според тях обаче, връзката между самотата и социалната изолация и лошото здраве е много по-сложна от възпалението.

За да се разбере как самотата и социалната изолация влияят върху здравето, трябва да се проучат редица биологични, психологически и социални рискови фактори, като кръвно налягане, психично здраве, доходи и социална подкрепа, тъй като всички те са свързани и могат да предизвикат увеличено възпаление.

За да се разбере най-добре как самотата и социалната изолация влияят върху здравето, може да се наложи да се анализира по-голямата картина отвъд възпалението. Това най-ново проучване представлява полезна първа стъпка в разбирането на част от тази по-голяма картина.

Публикувано в изданието The Conversation.

Категории на статиите:
Медицина

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори