Харвард: самотата е вредна като цигарите

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Самотата уврежда здравето не по-малко от тютюнопушенето, защото увеличава задръстващи кръвоносните съдове протеини, които могат да причинят инфаркт и инсулт, съобщи в. „Сънди телеграф“.

Връзката между самотата и нивата на задръстващия съдовете протеин фибриноген е установена от учени от Харвардския университет.

Известно е, че социалната изолация активира стресов сигнал за борба или бягство. Той увеличава нивата на фибриногена в очакване на нараняване или загуба на кръв. Голямото му количество обаче е вредно за здравето, защото увеличава кръвното налягане и натрупва депозити по артериите.

Американските учени са сравнили нивата на този протеин с броя на приятелите и роднините на доброволци. Те са установили, че с намаляването на броя на близките се покачва нивото на фибриногена. Така хората със само петима приятели са с 20 процента по-високи нива на фибриноген от имащите 25. Ако човек има 10-12 или по-малко приятели, все едно е пушач.

Предишни изследвания показват, че самотата отслабва имунната система, увеличава кръвното налягане и може да доведе до преждевременна смърт. Макар и тя да се приема за проблем по-скоро на възрастните хора, неотдавнашно изследване във Великобритания установи, че младите на възраст от 18 до 34 години се чувстват самотни по-често, отколкото навършилите 55 години.

Тагове:
Категории на статиите:
Здраве

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори