Военнослужеща губи ухо в катастрофа, докторите отглеждат ново в ръката й

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

(US Army)
Ивайло Красимиров

Преди две години редник Шамика Бураж почти загива в катастрофа в Тексас, при която излита от автомобила си.

Впоследствие, когато се събужда в болницата, тя не е цяла. Лявото й ухо липсва напълно.

Сега обаче 21 – годишната военнослужеща е на път да се възстанови. Благодарение на процедура, за която се твърди че е „първа по рода си“ в американската армия, цяло ухо бива реконструирано и „отглеждано“ под кожата на дясната й ръка.

Не са необходими протези. Вместо това докторите използват собствения хрущял на жената.

Ухото след това е било „прикачено“ за главата на Бураж от хирурзите в армейския медицински център Уилям Бомонт в Ел Пасо. Армията казва в изявление, че Бураж е възстановила способността си да чува и че операцията е успех.

Цялата реконструкция на ухото включва хрущял, добит от ребрата и оформен от докторите. След което е поставен под кожата на ръката, за да расте.

Процедурата е една от най-сложните реконструкции на ухо, правени в САЩ, според репортаж на ABC News и позволява формирането на нови кръвоносни съдове в хрущяла.

Това означава, че Бураж ще има и чувствителност в новото ухо, когато приключи рехабилитацията, се казва в изявлението.

„Целта е, когато тя приключи с всичко това, ухото да изглежда добре, да има усещания и след пет години, ако някой не знае, да не може да забележи“, казва лейтенант Оуен Джонсън, шеф на пластичната хирургия в медицинския център.

„Като млад войник на активна военна служба, тя заслужава най-добрата възможна реконструкция“, добавя той.

Загубата на ухото е само една от многобройните контузии и наранявания, които Бураж получава в резултат на катастрофата през 2016, когато спукана гума води до тежък инцидент с неколкократно преобръщане на автомобила й.

Бураж е в колата заедно с бременната си братовчедка по време на инцидента. Братовчедката успява да се отърве с минимални наранявания, но Бураж, освен тежката контузия на главата, получава и фрактура на гръбначния стълб.

„Бях на земята, погледнах нагоре и тя беше там (братовчедката), помня, че дойдоха хора и питаха дали сме добре, после всичко ми се губи,“ разказва Бураж в изявлението.

Ако тогава медицинската помощ е закъсняла с 30 минути, тя е щяла да загине от загуба на кръв.

След инцидента Бураж не можела да приеме начина, по който изглежда и обмисляла опциите за пластична операция. Естествено, била уплашена, но искала да види какво могат да направят докторите.

„Бях на път да се примиря с протезата, за да приключа със страховете, но исках истинско ухо,“ разказва Бураж.

Въпреки че това е първият случай на реконструкция на ухо, реализирана от хирург на американската армия, идеята за „отглеждане“ на ухо не е нова за медицинската наука.

През 90-те години шокираща, но реална снимка на мишка с нещо, което изглежда като човешко ухо на гърба си, получи голяма гласност. Станал известен като „Мишката Ваканти“ (Vacanti Mouse), гризачът е част от изследване, целящо да провери, дали могат да се отглеждат човешки уши от хрущял.

Има поне още два случая, в които доктори са правили процедури като тази, през която минава Бураж. През 2012 жена губи ухото си, заради рак и получава ново, отгледано в ръката й, съобщава ABC News, а няколко години по-късно China Daily описва подобен случай на мъж, пострадал в катастрофа.

Сега Бураж вече има две уши, но възстановяването й не е приключило. В допълнение към транспланта, епидермис от ръката й ще се използва за премахване на белег около лявата линия на челюстта й, се казва в прессъобщанието.

Бураж казва, че е развълнувана и се чувства оптимистично, тъй като остават още само две операции.

„Беше дълъг процес, но се върнах“, добавя тя.

2018 © The Washington Post

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Медицина

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори