Все още сме далеч от появата на машина с обща интелигентност

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Много водещи технологични компании днес работят за създаването на нова раса – машините с изкуствен интелект. В много отношения има напредък – машини разговарят с хората, машини играят видео игри и са по-добри от човек, машини с изкуствен интелект откриват болести…..

И все пак – колко близо сме до появата на машина с интелекта на човек? Машина, която има съзнание?

Директорът на изследователския отдел за изкуствен интелект във Фейсбук Ян ЛеКун, който е и професор по компютърни науки в университета на Ню Йорк, смята че избързваме с прогнозите за скорошна поява на машини със съзнание и интелект, като този на човек.

„Все още сме доста далеч от появата на машини, които да могат да научат базисните неща за света по начина, по който го правят хората и животните. Да, в някои отношения машините имат превъзходство над хората, но по отношение на обща интелигентност те не са близо дори до интелигентността на един плъх“, казва ЛеКун пред изданието The Verge.

Така наречената изкуствена обща интелигентност означава че една машина с изкуствен интелект трябва да бъде способна да решава всяка задача, с която се справя човек. Засега това не е постигнато, затова машините с изкуствен интелект с които разполагаме се определят като такива с „приложен интелект“ или „тесен интелект“.

В същото време не бива да подценяваме страхотната работа извършена от учените разработващи изкуствен интелект, но разработването на машини можещи да се учат все още е далеч от истинския изкуствен интелект.

Пиер Бару, изпълнителният директор на фирмата Aiva Technologies, създала машина, която може да композира музика, също е на мнение, че се надценяват постиженията с машини с изкуствен интелект. „По принцип съм оптимист за бързото развитие на технологиите. В същото време обаче, аз мисля, че много хора не могат да разберат сложността на човешкия мозък, камо ли да създадат изкуствен такъв“, казва Бару.

Много хора и медии смесват машини с елементи на изкуствен интелект с истинския изкуствен интелект. Машините с елементи на изкуствен интелект са просто инструмент, мрежа от алгоритми, които могат да усвоят нещо на базата на вкарано в тях огромно количество данни.

Истинският изкуствен интелект трябва да имитира работата на човешкия мозък и на тази база да се изгради алгоритъмът на научаване на машината. Едва тогава бихме могли да говорим за реален изкуствен интелект. За да се доближим до това, трябва да постигнем успех в неконтролируемия процес на научаване на машината, когато това стане, машината ще може бързо да надмине и човек, счита Люк Тенг от TechCode. За да се постигне това обаче, ще бъде нужно машината с обща интелигентност да изпълни няколко теста. На първо място това е теста Turing, чрез който се определя дали машината има интелект. Това става, като човек и машина разговарят, а друг човек слуша и определя кой от двамата е машина и кой човек. Според Бару в обозримо бъдеще днешното поколение ще бъде способно да види машина с изкуствен интелект, която да издържи теста.

Постигането на машини имащи обща изкуствена интелигентност е  предпоставка за постигането на така наречената сингулярност „singularity“ – безкрайното уравнение позволяващо на интелигентните машини да надминат интелекта на човек и да предизвикат експоненциален растеж на технологичното развитие. Или с думите на Вернър Виндж, който за първи път определя  понятието „singularity“: това е интелектуалният преход, който е непроходим като космическото понятие за пространство и време в центъра на черна дупка, който ще промени света и той ще премине далеч отвъд днешното наше разбиране.

Все пак съществуването на интелигентни роботи като София на Хансен Роботикс и Пепър на СофтБанк, дава надежди за появата на реален общ изкуствен интелект в обозримо време. Според учените са нужни между 30 и 50 години за да се появи машина с интелект подобен на този на човек. Това означава, че много от хората живеещи днес ще станат свидетели на този невероятен скок, който ще промени развитието на земната цивилизация.

Категории на статиите:
Технологии

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори