Още за пророчествата на Рей Курцвейл

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Рей Курцвейл, директор инженеринг в Google
Ивайло Красимиров

Рей Курцвейл е изключителна фигура. Той е определян като пророк за бъдещето на технологиите и на света като цяло. Изобретател, компютърен експерт, директор в Гугъл, чиито прогнози са се сбъднали на 86%. Той предсказва разпадането на Съветския съюз, появата и възхода на интернет, способността на компютрите да победят човек на шах….

Курцвейл продължава да споделя предвижданията си за бъдещето, като направи това и на скорошната конференция The South by Southwest (SXSW).  На конференцията в Тексас, той предсказа, че времето когато технологиите ще станат по-умни от хората, така наречената сингулярност (Singularity), ще се случи до 2045 г.

Преди това, до 2029 изкуственият интелект ще постигне равнището на интелигентност на хората, като реши теста на Алан Туринг. Това е тест разработен още през 1950, който може да покаже дали една машина може да демонстрира интелигентно поведение, еквивалентно и неразличимо от това на човек.

Визията на Курцвейл за бъдещето не спира само до развитието на изкуствения интелект. Той прогнозира как технологии, като  наноботи и мозъчно-компютърен интерфейс ще променят човешкото тяло. Очаква ни бъдеще, според Курцвейл, при което не само мозъкът ни, тялото ни, но и цялата ни същност ще бъде механизирана. Това ще започне със скорошния скок към технологиите за виртуална реалност, които ще се разраснат дотолкова, че физическото работно място, каквото го разбираме днес, ще стане част от миналото. Само след няколко десетилетия пътуването на хората може да започне просто със слагането на слушалки…..

Тези промени от своя страна, когато човек не трябва да съобразява местоживеенето си с местоработата си, ще доведат до безпрецедентни равнища на де-урбанизация. Според Курцвейл технологиите не само ще ни дадат възможност да променим работното място, но ще направи възможно да заменяме свои биологични органи с механични части, което ще удължи значително живота на хората.

Курцвейл прогнозира, че до 2030 ще сме в състояние да копираме човешкото съзнание върху електронна среда. Това означава, че плътта, костите, кръвта, вече няма да имат значение и отделният индивид може да приеме всякакъв вид, след като се копира неговото съзнание в електронна форма.

В крайна сметка това ще обезсмисли акта на физическа смърт, след като нашият мозък няма да бъде обвързан със зависимостта от крехкото биологично тяло и духът, съзнанието на индивида наистина ще бъде вечен.

Не всички предсказания на Курцвейл са така драстични, някои са доста по-лесни за представяне и осъществяване. Предсказанието му за безкраен и неограничен WiFi вече придобива контури, след като Илън Мъск съобщи за предстоящо разпространяване на интернет от космоса към цялата Земя.

Бъдещето виждано от Курцвейл е вълнуващо, но в известен смисъл смущаващо и тревожещо. Само времето ще покаже дали пророчествата на Курцвейл ще се сбъднат или бъдещето има други планове за човечеството.

Категории на статиите:
Футурология

Коментари

  • Откъде си сигурен ,че това си си ти ? Мозъкът доста често лъже и това което виждаш понякога е проекция.
    Мисли по мащабно, не само под носа си

    12 юни 2017 22:37 Отговор
  • Този път малко се е поолял. Става дума за обезсмислянето на смътртта, От външна гледн точка би било така, но от вътреешна не бих казал. За другите ще е трудно да различат моето релано истинско аз от евнтуалото виртуално ФАЛШИВО подобие Но аз съм си аз а не МОЯТ аватар

    radiko 7 юни 2017 17:46 Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори