Вселената може да е на ръба на колапс

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA
Антония Михайлова

Физици предлагат механизъм за „космологичен колапс“, който прогнозира, че Вселената скоро ще престане да се разширява и ще загине в срив, заличавайки всяка материя, каквато я познаваме.

Изчисленията на учените сочат, че въпросният колапс е „неизбежен“ и ще настъпи в близките няколко десетки милиарда години. Това според нашите земни представи звучи далечно, но за физиците е твърде скоро.

В доклад, публикуван в изданието Physical Review Letters, физиците Неманя Калопър от Калифорнийския университет в Дейвис и Антонио Падиля от Нотингамския университет представят космологичния механизъм на колапса и анализират последиците, които включват обяснение на тъмната материя.

„Фактът, че сме свидетели на тъмната енергия, вече може да се приема като показател за предстояща гибел и ние се опитваме да погледнем данните и да представим някои цифри за крайната дата – казва Падиля пред Phys.org. – Първоначалните данни сочат, че колапсът ще настъпи след няколко десетки години, но тези данни подлежат на допълнителна проверка.“

Предлагайки нов „механизъм на космологичния колапс, учените се опитват да отговорят на един от най-сложните въпроси във физиката – защо Вселената се разширява с ускорени темпове и как тъмната енергия причинява това ускорение.

През 1917 година, когато на учените дори през ум не минавало, че Вселената може да се разширява, Айнщайн извел своята космологична константа, която определя енергията на плътност на космическия вакуум и уравновесява привличането на материята.

По-късно Едуин Хъбъл разбира, че Вселената всъщност се разширява, и Айнщайн се отказва от идеята за космологична константа. Но в последно време физиците все повече стигат до извода, че тъмната енергия може да изпълнява тази роля.

Тъмната енергия е форма на енергия, която според последни данни от телескопа Planck съставя около 68% от Вселената. Тъмната материя е около 26% и за обичайната материя остават по-малко от 5%.

Според новия механизъм Вселената произхожда от набор от конкретни начални условия, така че тя естествено еволюира до сегашното си състояние на ускорение и ще продължи по пътя към колапс.

В този сценарий, щом надделее двигателят на колапса, Вселената ще навлече в период на „бавно движение“, което ще доведе до ускорено разширение, каквото наблюдаваме днес.

В крайна сметка Вселената ще спре да се разширява и ще започне движение в обратна посока, ще започне да се свива, което ще доведе до „Голям колапс“ (противоположен на Големия взрив).

Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори