Вселената спря да ражда звезди

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

NASA/JPL-Caltech
Антония Михайлова

Вселената скоро (според космическите разбирания) ще се превърне в прах. До този извод е стигнала международна група астрономи след най-пълния до днес обзор на галактиките, в които се формират звезди. В статия, публикувана в последния брой на сп. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, учените твърдят, че днес темповете на раждане на звезди са спаднали 30 пъти в сравнение с пика на звездообразуване и продължават да спадат.

Според днешните модели на еволюцията на Вселената първите й звезди са се появили около 300 млн. години след Големия взрив. Смята се, че основно това са били „чудовища”, стотици пъти по-масивни от Слънцето, но са живели кратко – около милион години, след което, изразходвайки своето гориво, са се взривявали в свръхнови.

Следващото поколение звезди, родени от останалия след тях прах, са били с по-малка маса и са съществували малко по-дълго. Третото поколение, към което се отнася и Слънцето, се отличават с маса, близка до тази на нашето светило, а животът на подобни звезди продължава милиарди години.

Опитвайки се да оцени темповете на звездообразуване, астрономи от Великобритания, Холандия, Италия, Португалия и Япония начело с проф. Дейвид Собрел от Лайденския университет предприела невиждан по мащаби обзор на галактиките, в които се формират звезди. Изследването е проведено с Инфрачервения телескоп на Великобритания (UK Infrared Telescope), телескопа „Субару” (Subaru Telescope) на Хаваите и Very Large Telescope (VLT) в Чили.

По характеристиките на идващата от тях светлина била оценявана скоростта на раждане на звездите, а по разстоянието до тях – времето, което е необходимо на светлината, за да го преодолее.

В резултат учените изяснили, че най-голямото количество звезди са се формирали преди 9-11 млрд. години и оттогава се раждат все по-малко. Днес те възникват с 30% по-малко.

„Може да се каже, че Вселената преживява сериозна криза – казва Собрел. – Ако спадът продължи, то в бъдеще ще възникват не повече от 5% нови звезди, дори ако чакате вечно. Изследванията ни потвърждават факта, че живеем в свят, където доминират старите звезди. То дава ясна картина на спада във формирането на звезди във Вселената, но може да даде и ключ към разгадаването на по-фундаментална тайна – защо се случва този спад.”

Източник: CNews R&D

Категории на статиите:
Космос

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори