Вярно ли Слънцето ще потъмнее през ноември?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

revelwallpapers.net
Антония Михайлова

Или защо Земята няма да потъне в мрак на 15 ноември, но пък си заслужава да се събудите рано на 26 октомври.

Новината на деня: Слънцето ще потъмнее

Една от главните новини на тази седмица, която ни разсмя от сърце, имаше приблизително следното послание: „НАСА: от 15 ноември Земята ще потъне в мрак“. Открихме я на много места, дори я срещнахме в някои чужди телевизии. Няма да ги споменаваме, както и медиите, които разгласиха поредното „плашило“. Лошото е, че на такива неща се вярва. Особено когато е посочена НАСА като източник на такива „сензации“.

Същността на новината се състоеше в точа, че, видите ли, американските специалисти предупреждават световната общественост, че в три часа сутринта на 15 ноември 2015 година Слънцето може да посинее (?!)

Въпросното произшествие, с позоваване на някакъв американски сайт с полуголи момичета, се обяснява с такъв механизъм като „паралелизъм“ между Венера и Юпитер.

В резултат на въпросния „паралелизъм“ планетите ще бъдат разделяни от един градус. Краят на сензацията звучи така: „По думите на астрономите планетата Венера ще започне да се движи югозападно от Юпитер и ще „засвети“ 10 пъти по-ярко от своя „колега“ по феномен. Сиянието, излизащо от планетата Венера, ще нагрее Юпитеровите газове и ще провокира реакция.

Именно от тази реакция на нея ще се появят огромни маси водород. В нашето светило поради излишъка на последния ще се случи супермощно изригване, а температурата на Слънцето тутакси ще „подскочи“ до 9000 келвина.

За да преодолее последствията от мегаизригването, нашето светило ще започне да усилва и компенсира собственото си излъчване. А повишените температури ще принудят нашето слънчице да „потъмнее“ до синкави оттенъци. Това ще продължи ни повече, ни по-малко от половин месец.“

Това е, потресени сме.

Защо Слънцето няма да стане синьо

Газета.Ru цитира съобщение от Московския планетариум. В него грамотно се разяснява, че съобщението с позоваване на НАСА, че Слънцето ще угасне за две седмици през ноември, са пълна глупост. Ето и коментар на астрофизика, служител на Московския планетариум Александър Перняк:

„Първо, на сайта на НАСА няма никакви официални заявление по темата. С майсторството на писател-фантаст се споменават редица астрономични явления, които ще „изключат“ Слънцето на небето. Сред назованите причини са Венера, която изведнъж ще започне да сияе по-силно, ще нагрее газовете на Юпитер, ще провокира на последния реакция по отделяне на огромни маси водород, което ще доведе до мегаизригване на Слънцето.

Пояснявам – Юпитер и Венера се намират на огромно разстояние една от друга.

Освен това Венера сияе с отразена светлина, а не сама по себе си. Това е планета, а не звезда. Мегаизригване на Слънцето е възможно само ако масата на светилото се увеличи с една трета.

Източникът твърди, че Земята ще потъне в мрак поради това, че Слънцето в резултат на изригването ще стане синьо. Сега температурата на повърхността на Слънцето е около 6000 Келвина. Според спектралната класификация това е жълта звезда.

Витлеемската звезда

Легендата за Витлеемската звезда продължава да е една от любимите теми за спорове. Ако се вярва на Новия завет, небесното явление е видяно от влъхвите. То ознаменувало рождението на Исус Христос.

Учените имат няколко обяснения за това, което може да се нарече Витлеемска звезда. Според една от версиите е имало съединение на Венера с Юпитер, каквото ще наблюдаваме на 26 октомври.

„Ако погледнем към небето, ще видим Венера и Юпитер близо една до друга – обяснява директорът на Астрономическата обсерватория на Иркутския държавен университет Сергей Язев. – Те ще се сближат максимално към края на октомври, но такова съединение този път няма да има. Тоест ще бъде ясно, че това са две различни планети. От което обаче ефектът няма да е по-лош.“

Какво ще видим? За начало да отбележим, че Венера е третият по яркост обект след Слънцето и Луната. А тук и Юпитер ще се озове на един градус от нея. А на два градуса ще се установи Марс. Триото планети ще изглежда като ярко съзвездие.

При повишаване на температурата на повърхността на светилото до 10 000 Келвина, Слънцето ще стане бяла звезда. И едва при увеличение на нагряването на повърхността до 60 000 К тя ще стане синя, тоест такъв ще бъде истинският ѝ видим цвят. Това на свой ред говори, че „синьото“ Слънце всъщност ще бъде по-горещо, тоест по-ярко, а не по-мрачно.“

Освен това Александър Перхняк отбелязва, че всякакви катастрофи, които хипотетично могат да се случат на Венера в такъв мащаб, че последствията им да засегнат далечния Юпитер, ще бъдат толкова пагубни за съседната на Венера Земя, че жителите на нашата планета вече няма да се налага да се притесняват за каквото и да било.

Подарък вместо угаснало Слънце

Вместо да се връзвате на подобни апокалиптични сценарии, препоръчваме ви наистина да се събудите рано на 26 октомври и да наблюдавате на небето съединението на Венера с Юпитер.

В този ден, при наблюдения от Земята, Венера ще достигне максимално видимо отдалечение от Слънцето (46,5 градуса), което ще даде отлични условия за нейното наблюдение – тя ще сияе ярко на достатъчно тъмното небе.

Венера може да се наблюдава сутринта в източната част на небето почти четири часа – това са най-добрите условия за нейното наблюдение през 2015 година.

Фазата на Венера (тъй като това е вътрешна планета, то от Земята се вижда осветена само част от нейния диск, тоест сърп) ще достигне почти 0.5 (пълната фаза е 1). И без особен труд – а особено с използване на бинокъл – опитайте да видите Венера и през деня с невъоръжено око.

И така, сутринта на 26 октомври наблюдателите ще могат да видят наистина красиво зрелище, тъй като компания на Венера ще правят две планети – на един градус от Венера ще се намира Юпитер, а на няколко градуса от тях – Марс.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Невероятно!

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори