Възможно ли е да умреш от страх?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Pixabay.com
Димитър Димитров

Според д-р Робърт Глатър (Robert Glatter) от спешното отделение в болница Ленъкс Хил в Ню Йорк, няма никакво съмнение по въпроса.

Когато хората изпитват непреодолимо чувство на страх, в мозъка се включва реакцията „бий се или бягай“. Тя вероятно е била от огромно значение за ранните хора, които е трябвало да се справят с агресивни хищници. Специфичното при тази реакция е, че нивото на адреналина се покачва и идва неизбежният избор дали се биеш с нападателя или да избягаш от опасността.

Покачването на адреналина е неволно и е контролирано от автономната нервна система. Човек, оказал се в такава ситуация, би почувствал забързан сърдечен ритъм, зениците му биха се разширили и нивото на кръв в мускулите би се повишило значително.

За жалост, високите нива на адреналин в организма нанасят щети на сърцето, казва Глатър.

Когато адреналинът се отделя, калциевите канали на сърцето се отварят. „Калцият навлиза в клетките и това кара сърдечните мускули да се съкращават извънредно. Накратко, при голяма опасност калцият продължава да се отделя и така мускулите никога не могат да се отпуснат“, обяснява докторът.

Ако човек е много уплашен и произвежда големи количества адреналин, сърцето му ще изпадне в аритмия, наречена вентрикуларна фибрилация – това са некоординирани съкращения на сърцето, които го карат да трепери. „В крайна сметка това води до спад в кръвното налягане, а този спад води до безсъзнание“, добавя Глатър.

Ситуациите, които причиняват това състояние варират от жестока шега до пистолет, опрян в главата. По този начин една страшна ситуация се превръща буквално в смъртоносна.

„Това може да се случи и при напълно здрави хора. Не е задължително човекът да има сърдечни заболявания, но хора с подобни проблеми определено са по-застрашени.“

Страхът не е единствения активатор. Всяка екстремна емоция може да задвижи такава реакция. Високите нива на адреналин може да са смъртоносни и по време на сексуален контакт, религиозни ритуали и спортни събития. Реакцията „бий се или бягай“ може да бъде активирана също така от силни звуци, неприятни миризми и други.

„Имаше човек, който постъпи в спешното отделение, след като е отворил вратата на съседа си. Никой не го взимаше насериозно, но той действително беше претърпял инфаркт. Това беше млад мъж, който не е боледувал от нищо сериозно досега.“

Нещо интересно – този, който уплаши някого до смърт, може да бъде подведен под отговорност. През май месец тази година застрахователна компания се съгласи да плати 300 000 долара на семейството на 85-годишен мъж, блъснал се в каравана в Детройт. Роднините на мъжа обвинили собственика на караваната, че превозното средство не е имало указателни светлини и 85-годишният буквално „е умрял от страх, когато забелязал голямото превозно средство“.

„Следващия път, когато искате да уплашите някого, внимавайте, защото може да бъдете подведени под отговорност“, казва Глатър.

Но има и добри новини. Според Глатър неволното включване на механизма „бий се или бягай“ може да бъде контролирано чрез йога, медитация и насочено внимание.

Live Science

Категории на статиите:
Здраве

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори