Възможно ли е? Дюни на Марс – послание по Морзовата азбука

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Нови снимки, публикувани от НАСА показват природни форми, образувани от дюните на Марс, които приличат на послание написано на Морзова азбука. От НАСА обясняват, че тези дюни са повлияни от местната топография. Формата им и разположението на дюните говори за посоките на марсианския вятър. Тези конкретни форми обаче, са прекалено сложни и от тях не може да се прецени посоката на вятъра.

5784538e1a000023006f9cde
Дюните са разположени в падина с кръгла форма.

Според НАСА, най-вероятно падината е стар запълнен кратер, като наличният пясък вътре е ограничен и не дава възможност да се формират нови дюни.

Това което изглежда като „тирета“ от Морзовата азбука са линеарни дюни формирани от комбинираното действие на ветрове с различни посоки.

„Точките“ са там, където по някаква причина формирането на линеарните дюни е било прекъснато. Процесът обаче въобще не е ясен, се казва в съобщението на НАСА.

Все пак експертът по планетите в Слънчевата система Вероника Брей си е направила труда да разчете „посланието“ идващо от Марсианските дюни и то е:

NEE NED ZB 6TNN DEIBEDH SIEFI EBEEE SSIEI ESEE SEEE !!

Категории на статиите:
Слънчева система

Коментари

  • Посланието има ритъм и прилича на език. Сравнително приемлив морфологичен състав.

    Стоян Михалев 15 юли 2016 22:31 Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори