Взрив в ракетата носител погубил кораба „Прогрес”

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Причината за извеждането на товарния кораб „Прогрес“ с 40 км по-високо от целевата орбита е бил взрив в двигателя.

По-рано ръководството на Роскосмос обяви като причина разхерметизирането на резервоарите с окислителя и горивото на третата степен на ракетата носител „Союз-2.1а“.

Според източник на Интерфакс в ракетно-космическия отрасъл разхерметизирането на резервоарите не се смята за причина, а за следствие на друго събитие.

„Именно взрив е разпратил в различни посоки от целевата орбита товарния кораб и третата степен (съответно с 40 км по-високо и 20 км по-ниско), създавайки по този начин няколко десетки отломки от третата степен. Само той може да е придал на кораба това въртене. Никакво изхвърляне на газ не може да направи това, както и не може да нанесе щетите, за които говори ръководството на Роскосмос“, отбелязал специалистът.

Той обърнал внимание на това, че Центърът за управление на полети се е опитал да спре въртенето с използването на двигателите за скачване, но горивото не стигнало за тази операция. По такъв начин не може да се изключи версията, че е имало проблем в системата за управление – командата за отделянето на кораба е дошла по-рано.

Ръководителят на Роскосмос Игор Комаров заяви по-рано, че причина за неуспешното извеждане на „Прогресс М-27М“ е разхерметизиране на двигателите на третата степен на ракетата носител. Според резултатите от работата на държавната комисия е имало две последователни отделяния, свързани с разхерметизирането, тоест отваряне след изключването на главните двигатели на третата степен отначало на резервоара на окислителя, а след това и на резервоара с горивото на третата степен на ракетата носител.

„Всичко се е случило много бързо, за 0,3-0,4 десети от секундата. В този момент е изчезнала телеметричната информация от борда на ракетата носител и частично от борда на товарния кораб“, казва първият зам.-ръководител на Федералната космическа агенция Александър Иванов.

Космическият товарен кораб „Прогрес“ стартира от Байконур на 28 април. Шест часа след старта той трябва да се скачи с МКС, но излиза от орбита и започва неконтролируемо въртене. Центърът за управление на полети не успява да възстанови управлението. „Прогрес“ влиза в плътните слоеве на атмосферата и се разрушава над Тихия океан в 5:04 часа на 8 май.

Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори