Ядрото на Земята изстива, но измирането на живота се отлага

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Изстиващата вътрешна част от ядрото на нашата планета е започнала да се формира сравнително скоро – преди около 1–1,5 милиарда години.

Това говори за доста по-бавни темпове на „замръзване“ на недрата на Земята, отколкото е било прието да се смята по-рано, става ясно от статия, публикувана в Nature.

„Теоретичните модели, поправени с отчитането на нашите данни, говорят, че ядрото на Земята сега губи топлина доста по-бавно, отколкото това се е случвало във всеки друг момент от историята на планетата, и тази топлина ще стигне за още един милиард години съществуване на магнитното поле. Измирането на живота се отлага“, казва Анди Бигин (Andy Biggin) от университета на Ливърпул (Великобритания).

Както обяснява Бигин, в далечното минало земното ядро е било изцяло течно, а не се е състояло от два или три слоя, както днес смятат някои геолози – вътрешно метално ядро и заобикаляща го течна сплав от желязо и по-леки елементи.

В такова състояние ядрото бързо се е охлаждало и е губило енергия, което е довело до отслабването на изработваното от него магнитно поле. След известно време този процес е достигнал критична точка и централната част на ядрото е „замръзнала“, превръщайки се в твърдо метално ядро, което е било съпровождано от изблик и нарастване на силата на магнитното поле.

Времето на този преход е изключително важно за геолозите, тъй като то позволява да се оцени с каква скорост земното ядро изстива днес и колко дълго ще просъществува магнитният „щит“ на нашата планета, защитаващ ни от действията на космическите лъчи, а атмосферата на Земята – от слънчевия вятър.

Бигин и колегите му открили отговор на този въпрос, като възстановили историята на колебанията на силата на магнитното поле на планетата в далечното минало, изучавайки кристали на магмени скали, които са се формирали за последните 3,5 милиарда години от историята на Земята.

Като сравнили намагнитеността на кристалите, съответстващи на различни времеви епохи, авторите на статията се опитали да открият този изблик в силата на магнитното поле, който трябва да се е случил при раждането на вътрешното ядро на планетата.

Оказало се, че това се е случило сравнително скоро по геоложки мерки – преди 1–1,5 милиарда години. Причината според геолозите може да е, че ядрото съдържа повече леки метали и други вещества, отколкото смятат техните колеги. Тези метали и вещества притежават по-малка топлопроводимост, отколкото желязото и никела, и по-добре съхраняват топлината.

Това означава, че ядрото на планетата е изстивало в миналото и изстива и днес доста по-бавно, отколкото са смятали учените, което дава на човечеството и прочие живот на Земята повече време за съществуване.

Според оценките на учените магнитното поле на Земята ще продължава да ни защитава още около един милиард години.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Наука

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори