Ядрото на Земята се оказа трислойно

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© L. Brian Stauffer
Антония Михайлова

Физици откриха, че ядрото на нашата планета се състои от три отделни слоя, а не само от течно външно и метално вътрешно ядро, както се смяташе по-рано, става ясно от статия, публикувана в сп. Nature Geoscience.

„Вътрешното ядро е много малко по размери – то е по-малко от Луната, но има много интересни свойства. То може да ни разкаже как се е формирала Земята, да ни разкрие много за нейната ранна история и същността на много други геоложки процеси. Неговото откритие не ни достигаше, за да разберем напълно това, което протича в недрата на планетата“, казва Сяодун Сун от университета на Илинойс в Урбана (САЩ).

Сун и колегите му открили допълнителен слой в ядрото на Земята, докато изучавали неговата структура с помощта на сеизмичните вълни, които се пораждат в недрата на планетата по време на мощни земетресения.

Обикновено в такива изследвания геолозите следят първичната вълна, възникваща по време на първия трус, но авторите на статията тръгнали по нетрадиционен път и „прослушали“ недрата, като използвали автършока –  сеизмичното „ехо“ от земетресенията и повторните трусове.

По думите на учените отстъплението от общоприетите норми дало неочаквани резултати – по-ясно от обикновено сеизмичният сигнал показал, че вътрешното ядро на Земята не се явява гигантска метална топка, както се смяташе по-рано. То е устроено доста по-сложно и се състои от две половини, заемащи около половината от вътрешното ядро.

Външната му част притежава такива класически свойства, които се приписват на металното ядро на Земята – неговите кристали са „обърнати“ на север и юг, по магнитната ос на планетата, а техният химически състав като цяло съответства на данните, които геолозите получили в хода на предишни „прослушвания“.

Дълбинните слоеве на вътрешното ядро изглеждат и са устроени съвсем различно. Неговите кристали са обърнати не на север или на юг, а на запад или изток, и тяхната структура, съдейки по необичайния характер на взаимодействията със сеизмичните вълни, значително се отличават от устройството на материята на „външното“ вътрешно ядро.

Както смятат изследователите, това говори, че вътрешното ядро на планетата е преживяло няколко етапа на вътрешна геоложка еволюция, детайли от която учените планират да изяснят в хода на следващи сеизмични наблюдения, допълва РИА Новости.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Природа

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори