Япония планира мисия до луните на Марс

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA/ JPL/University of Arizona
Ивайло Красимиров

През близките десетилетия най-големите световни космически агенции имат планове за мисии до Луната или до Марс. И НАСА, и Роскосмос, и Европейската космическа агенция, и Китайската национална космическа агенция, и Индийската организация за проучване на космоса предвиждат такива мисии с хора или роботи на борда.

За разлика от всички тях, Японската агенция за изследване на космоса  планира различна мисия. Вместо да изследват Луната или Марс, японците планират да проучват луните на Марс. Планът е да се изпрати роботизирана мисия до Фобос и Деймос, която да вземе проби от повърхността на Фобос (на снимката) и да събере много данни за двете луни на Марс, които да върне на Земята за анализи.

Космическият апарат за мисията трябва да бъде готов в началото на 20-те години на нашия век, като целта на мисията ще бъде да се помогне на учените да определят произхода на Фобос и Деймос. Според една част от учените двете луни на Марс са прихванати от гравитацията на планетата астероиди, според други, това са части от Марс откъснали се от планетата след  гигантски сблъсък с нещо.

Проектът предвижда сонда изпратена от космическия апарат на японската агенция да кацне на Фобос и да вземе около 10 гр. от повърхността на луната от дълбочина повече от 2 см. Кацане на Деймос няма да има, но луната ще бъде изследвана като се прелети на близко разстояние от нея.

Наред с целта да се установи произхода на двете луни, мисията предвижда и анализ на средата в която двете луни обикалят около Марс, наличието на прах, облаци и пара около тях.

Друга цел на мисията е да се анализират малките частици идващи от външната част на слънчевата система. Орбитата на Марс маркира границата между планетите с твърда повърхност и променлива атмосфера и газовите и ледени гиганти от външния край на Слънчевата система с много плътна атмосфера. Проучването на околната среда около орбитата на Марс може да ни даде нови знания за произхода на Слънчевата система, смятат японските учени. Те се надяват да се установи по-ясно и процесът, по който първичните материали са били транспортирани между вътрешната и външната част на Слънчевата система по време на ранната й история.

Плановете са, апаратът да бъде изстрелян през 2024 г., когато орбитите на Земята и на Марс ще са най-близко. Той ще бъде в орбита около Марс през 2025 г. и ще остане там около три години и половина, като ще се върне на Земята през юли 2029 г. Докато е на орбита около Марс ще изпрати и сонда до Фобос, която да вземе проба от повърхността на луната и да я върне на космическия апарат.

Категории на статиите:
Слънчева система

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори