Японски учени отгледаха пълноценна кожа от стволови клетки

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Takashi Tsuji, RIKEN
Антония Михайлова

Биолози от института RIKEN са отгледали пълноценна кожна тъкан от стволови клетки, която са имплантирали успешно в тялото на мишка, става ясно от статия в сп. Science Advances.

„Досега създаването на изкуствена кожа беше възпрепятствано от това, че подобни образци от тъкани не съдържат важни компоненти – такива като космени фоликули или жлези с вътрешна секреция, без които кожата не е способна да управлява топлинния режим на тялото и да изпълнява други функции.

Нашата кожа притежава всички тези черти и дори може да се използва в лабораторни тестове вместо животни“, казва Такаши Цуджи (Takashi Tsuji) от института RIKEN в Кобе (Япония).

Цуджи и колегите му успели да постигнат подобен успех благодарение на специална стратегия на „препрограмиране“ на стволови клетки, в рамките на която учените отглеждали не отделни слоеве кожа, а така нареченото ембриоидно тяло – своеобразно подобие на зародиш, състоящо се от смес от различни типове „заготовки“ на различни тъкани. Ключ за всички тези трансформации станал генът Wnt10b, който кара стволовите клетки да се превръщат в различни кожни компоненти.

След като получили няколко такива „зародиша“, учените ги имплантирали в тялото на мишка, където тези органоиди започнали да растат и да се превръщат в зрели тъкани. Когато тези ембриони пораснали достатъчно, учените ги отстранили, изрязали кожата от тях и я присадили на телата на други мишки, чиято кожа била увредена.

Тази операция била напълно успешна – кожата се сраснала напълно и притежавала всички черти на здравата кожа – тя имала достатъчно космени луковици, потни жлези и други важни компоненти на кожата, които обикновено предизвикват проблеми при нейното отглеждане.

Създаването на първата пълноценна изкуствена кожа, както отбелязват учените, ще отвори пътя не само за създаване на първите истински кожни импланти, които могат да спасят живота на хора с множествени изгаряния и тежки заболявания на кожата, но и например да се откажат от лабораторни тестове на животни, които предизвикват протест сред много хора.

РИА Новости

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Генетика

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори