За първи път приложиха изкуствено осеменяване при лъвове

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Изкуственото осеменяване не е нещо ново, но техниката все още се усъвършенства. Сега учените доказаха, че методът може просто да спаси един от най-известните животински видове в света.

Южноафриканският университет в Претория успешно използва изкуствено осеменяване на лъвове за първи път, като „произведе“ две малки (Исабел и Виктор, на снимката), които са здрави след раждането си на 25 август.

Това не е бил просто случай на повтаряне на познати методи за изкуствено осеменяване. Изследователите са разчитали на нов подход, който може да представлява пробив в борбата за опазване на видовете.

След събирането на спермата от мъжки лъв, екипът измерва нивата на хормоните на женските, които отговарят на условията, чрез кръвни проби, за да види кога биха били в подходящо състояние за износване на малките. Единственото изискване е било обучението на лъвиците да стоят до оградата, така че да могат лесно да осигурят проби. Предишните методи биха изисквали изместването на лъвовете от съществуващото им местообитание. В този случай женските могат да останат в съществуващата си среда.

Не всеки е доволен от прилагането на изкуствено осеменяване на диви животни. Групите за хуманно отношение към животните твърдят, че отглеждането на лъвове в Южна Африка се върти около лова, туризма и търговията, а не опазването на вида.

Изследователите обаче виждат нещата по различен начин. В разговор с АФП ученият Имке Лудеърс вижда изкуственото осеменяване като „важен инструмент в програмата за консервиране“, който може да запази популацията на лъва.

Броят на дивите лъвове е намалял с 43% през последните 20 години. Технологията може да е от жизненоважно значение за запазването на видовете. Техниката би могла също така да подпомогне популацията и на гепарди и други големи котки, чието оцеляване също така не е гарантирано.

Публикувано в изданието engadget.com

Категории на статиите:
Животни

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори