Стволови клетки се превърнаха в сперматозоиди и дадоха здраво поколение

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Salk Institute for Biological Studie
Антония Михайлова

Китайски генетици за първи път успяха да превърнат стволови клетки на мишки в пълноценни заготовки на сперматозоиди, които може директно да се използват за оплождане на яйцеклетки и отглеждане ново поколение гризачи, става ясно от статия, публикувана в сп. Cell Stem Cell.

„Изглежда, това наистина е първият път, когато някой е успявал да започне от нулата до живото мишле, използвайки технологиите за отглеждане на сперматозоиди и оплождане на яйцеклетки в епруветка. Това е изключително възхитителен резултат, ако всичко това, разбира се, е истина“, коментира изследването Нилс Гейсен (Niels Geijsen) от университета Хубрехт в Утрехт (Нидерландия), цитиран от сп. Science.

Цзяхао Ша (Jiahao Sha) от Медицинския университет в гр. Нанкин (Китай) и нейните колеги са една от няколко десетки групи учени, които в последните години работят над създаването на технологии, позволяващи да се превърнат ембрионални или „препрограмирани“ стволови клетки в пълноценни сперматозоиди и яйцеклетки, както и в техни „заготовки“.

Формирането на полови клетки в организма, както са показали всички тези експерименти, е изключително сложен и последователен процес, чието възпроизвеждане досега не е било успешно. За последните години японските генетици и техните колеги от САЩ и други страни по света са създавали различни прототипи на бъдещите полови клетки, при които е имало един общ недостатък – те са изисквали доузряване в половите органи на мъжкия или женската, което пречи на тяхното използване в репродуктивната медицина.

Ша и колегите ѝ успели да стигнат по-далече, като се научили да карат бъдещите полови клетки да встъпят във фаза мейоза – двуетапно делене не на една, а на четири клетки, при което всяка от четвъртинките на „майчината“ клетка получава не двоен, а единичен набор хромозоми.

Учените успели да постигнат това по нетрадиционен начин – те поставили клетките заготовки на сперматозоиди в култура от тъкани на тестиси на новородени мишки, в които присъствали или отсъствали определени хормони, и наблюдавало какво ще се случи с тях.

Тази методика помогнала на китайските молекулярни биолози да подберат специален хормонален „коктейл“, който карал заготовките на половите клетки да се делят чрез мейоза и да се превръщат в подобие на бъдещи сперматозоиди. Получили известно количество такива клетки, учените ги въвели в яйцеклетки на мишки и поставили в утробата на здрави самки. За тяхно учудване подобна операция завършила успешно и мишките дали здраво и способно за размножаване потомство.

„Ако тази технология бъде безопасна и работоспособна и при работа с човешки клетки, то нашето откритие ще позволи да се създаде принципно нова методика за изкуствено оплождане. Днес много варианти на подобна помощ не са подходящи за някои семейни двойки и ние се надяваме, че нашият подход в отглеждането на сперматозоиди ще повиши шансовете за мъжете, страдащи от безплодие“, заключава Ша.

РИА Новости

Категории на статиите:
Генетика

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори