За първи път регистрираха заразяване на човек с рак

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Integrative & Functional Health Center
Антония Михайлова

Американски учени за първи път се сблъскали със случай, когато рак се предава от паразит на човек. При изследването на 41-годишен мъж са открити тумори, подобни на рак, но раковите клетки били прекалено малки за човешки. Изяснено било, че тези тумори са предадени от тения джудже.

Както съобщава агенция Синхуа, изследването под авторството на учените от Центъра за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ показало, че ракови клетки, възникващи в паразита „тения джудже“ (Hymenolepis nana), са преминали в организма на гостоприемника – 41-годишен мъж, чийто имунитет бил отслабнал поради ХИВ.

Мъжът от град Меделин в Колумбия потърсил лекарска помощ с оплакване от треска, кашлица, отпадналост и загуба на тегло – всички тези симптоми се запазвали в продължение на няколко месеца. Изследването показало, че пациентът има тумори в белите и черния дроб, надбъбречните жлези и лимфните възли. Те изглеждали като ракови тумори, но раковите клетки били прекалено малки, за да са човешки.

Резултатите от ДНК анализа поразили учените. Оказало се, че раковите клетки са предадени на човека от тения джудже. Известно е, че рак на други животни могат да предават кучета, тасманийски дявол и мекотели, но това е първият случай на „зараза“ с рак от паразит на човек, казват учените.

Резултатите от изследванията предизвикали опасенията на медиците – хора с отслабнала имунна система са подложени на риск да заболеят от подобен род рак. Особено висок е рискът в по-малко развитите страни, където тенията джудже е широко разпространена.

„Бяхме поразени, когато открихме този нов тип рак, който се предава от тения на човек – казва водещият автор на изследването Атис Мюхленбас (Atis Muehlenbachs). – Това е рядкост, но този паразит е разпространен по целия свят и милиони хора страдат от заболявания от типа на ХИВ, които отслабват имунната им система. Това безспорно заслужава изучаване.“

Според Синхуа подобен, но непотвърден случай имало през януари 2013 година, когато колумбийски лекари се обърнали към Центъра за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ с молба да помогнат в диагностиката на необичайни тумори в дробовете и лимфните възли на пациент.

Тези тумори били подобни на човешкия рак, но клетките били прекалено малки – около 10 пъти по-малки от човешките ракови клетки. След десетки тестове медиците открили ДНК на тения джудже в туморите. За жалост 72 часа след анализа пациентът починал.

Тенията джудже поразява около 75 млн. души, като се явява най-разпространеният паразит, отбелязва Naked Science.

Категории на статиите:
Здраве

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори