Загадъчните обитатели на Марс

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA
Антония Михайлова

Когато космическият апарат „Викинг 1“ предал първите снимки на марсианската повърхност, човечеството било разочаровано – нямало нищо освен скучни оранжеви скали.

Не всички са готови да се примирят с това. Страстните изследователи постоянно различават паранормални изображения и знаци от други цивилизации на марсианските снимки. Да видим някои от най-известните фантоми на Марс.

Лицето от Марс

„Истината е някъде там“, твърдят изследователите, сочейки към Червената планета. Тези думи от плаката на агент Мълдър са се превърнали в летяща фраза.

Първият и най-известен „призрак на Марс“ е станало лицето, заснето през 1976 година в района, наречен Кидония.

"Лицето" на Марс, чието човекоподобие се оказало илюзия, свързана с ниската резолюция на камерата на "Викинг 1". © NASA

„Лицето“ на Марс, чието човекоподобие се оказало илюзия, свързана с ниската резолюция на камерата на „Викинг 1“.
© NASA

Всъщност снимката с лицето е съвкупност от светлина, сянка и ъгъл на снимане. По-късно марсианското чудо било снимано с по-висока резолюция от Mars Reconnaissance Orbiter. Както се и оказало, на снимката била скала. Което не пречи на земните изследователи на Червената планета и до днес да твърдят, че „Лицето на Марс“ има изкуствен произход.

Летящата лъжица

Няма никаква лъжица“, казваха героите на филма „Матрицата“. „Има лъжица!“, твърдяха потребителите на интернет форуми, разглеждайки снимка, направена на 30 август тази година от марсохода „Кюриосити“.

Левитиращата лъжица на Марс.  © NASA/JPL-Caltech/MSSS

Левитиращата лъжица на Марс. © NASA/JPL-Caltech/MSSS

На снимката от марсианската повърхност те разгледали гигантска лъжица. Освен това обектът „левитира“ и хвърля сянка. Впрочем според НАСА това е само интересно скално образувание, появило се вследствие на обветряне.

Каменният Обама

Апотеоз на марсианските открития е станало откриването от уфолозите на лика на американския президент Барак Обама върху марсианската повърхност. Самата снимка е направена през октомври 2005 година от марсохода „Спирит“ на върха на върха Husband Hill в кратера Гусев.Обама на МарсСложно е да се схване мисълта на човека, в чието съзнание парче скала се е трансформирало в изображение на главата на американския лидер. И все пак снимката позволила на уфолозите да заключат, че Барак Обама представлява на Земята интересите на марсианците.

Марсианската русалка

Още една снимка, направена от марсохода „Спирит“ през 2007 година, отново в кратера Гусев, в района на Columbia Hills, при значително увеличение демонстрирала русалка.русалка на МарсДействително, странното образувание външно напомня седящо човекоподобно, а неясното изображение на краката позволява на фантазията да изобрази опашка на русалка.

Впрочем по данни на изучаващите снимките астрономи „русалките“ на Марс съвсем са се стопили – височината на фигурата е не повече от 6 сантиметра.

Призрачната дама

Марсианската „русалка“ не е сама. През август тази година уфолозите съобщиха, че на една от снимките от повърхността на Червената планета, направена от „Кюриосити“, се вижда човешка фигура.призрак на Марс По думите им фигурата напомня „полугола жена“.

Истински рак

Една от последните прояви на парейдолия – зрителна илюзия – е откриването на гигантски рак на Марс. На снимката земляните видели необичайно образувание, подобно на десетокрак рак или – при наличието на фантазия – на автомобилна част.рак на Марс 004Изследователите на космическите загадки изискали от НАСА да изпрати марсохода към скалите и да проясни ситуацията. В американската космическа агенция се отнесли с разбиране към „откритието“, но не изпратили „Кюриосити“.

Скелетът от Марс

На снимка, пак направена от марсохода, виртуалният археолог Paranormal Crucible е открил скелет. Това му коствало доста труд, тъй като снимката със скелета била единствената сред 750 направени същия ден и той трябвало да ги прегледа всички.гущер на МарсАрхеологът е на мнение, че от марсианския пясък са се показали останките на местен гущер. Макар някои други експерти като него да не изключват, че може и да е гризач. А съответно костите са с цвета на околностите, тъй като именно такива са изкопаемите останки – например динозаврите, които се намират по Земята и са на милиони години.черепи на МарсВсъщност предмети, подобни на останки, попадат на Марс не за първи път. Намерили ги и на снимки, направени от предшествениците на „Кюриосити“, например от марсохода „Спирит“. Той заснел едновременно два черепа в кратера Гусев на 16-ия ден от своето пребиваване на Червената планета. Те били забелязани от неуморния търсач на следи от извънземен живот Джоузеф Скипър.

Човешки череп

Виртуалният археолог Майкъл Мидълтън видял и човешки останки, тоест череп. „Спирит“ го заснел на 1526-ия ден от своето пребиваване на съседната планета.човешки череп на Марс„Черепът ясно се откроява от околния природен ландшафт – подчертава Майкъл. – Той е бял, блести и изглежда като кост на слънце. В никакъв случай не е камък.“

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Да, бе

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори