Левитираща лъжица на Марс? Тhere is no spoon, отсече НАСА

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Левитиращата лъжица на Марс. © NASA/JPL-Caltech/MSSS
Антония Михайлова

„Левитиращата лъжица“ на Марс, запечатана на една от снимките на марсохода „Кюриосити“ (Curiosity), предизвика небивал интерес сред широката публика.

НАСА обаче не закъсня да попари поредните конспирации. Всъщност това не е лъжичка, а природна скулптура в планинските скали, създадена от вятъра, а за широката публика – парейдолия (явление, породено от неясно, неопределено и лошо разпознаване на обект), пише Space.com, като се позовава на учените от НАСА.

Зловещият обект във формата на чаена лъжичка е запечатан на снимка, предадена от марсохода „Кюриосити“ на 30 август. На снимката сякаш от скалите стърчи дръжка, която завършва със закръгление – същинска чаена лъжичка.

Обектът дори хвърля сянка върху повърхността на планетата като лъжичка. Като видели това, уфолозите тутакси разнесли новината из целия интернет. Сред хората плъзнали поредните слухове за пришълци, но учените от НАСА отново разобличили феномена.

Оказва се, че това не е домакинска принадлежност, оставена от извънземните, а чисто и просто необичайно обветрено парче от скала. Впрочем такива били и други странни фигури на Марс.

„На Марс няма никаква лъжичка. Това странно явление е създадено от вятъра“, цитира изданието съобщението на НАСА.

И вярно, ако се погледне друга снимка от същото място на Марс, заснета по същия начин, а именно от камерата Mastcam на „Кюриосити“, се виждало, че там няма лъжичка. Тоест всичко това е зрителна илюзия, измама на зрението и мозъка. Лекарите наричат подобни илюзии парейдолия.

Традицията да се виждат пришълци на Марс се корени дълбоко във вековете. Очаквало се, че реални снимки от космическия апарат Viking 1, достигнал орбитата на Марс, трябвало да покажат истината и да отучат хората от навика да виждат странни неща на Червената планета, но не, получил се точно обратният ефект.

Навикът се задълбочил и уфолозите периодично намират на повърхността на Марс какво ли не. Снимките от Червената планета са достъпни за всички и всеки може да ги разгледа внимателно на сайта на НАСА и да си открие каквото му е по вкуса.

Марсоходът „Кюриосити“ се намира на Червената планета от август 2012 година. Той работи в кратера Гейл, изучава геологията, събира образци от скално образувание, наречено от учените Смитсън. Сега марсоходът се движи към район с названието басейна Бриджър, където ще спре в дюните на Багнолд.

Учените са убедени, че там ще има много вълнуващи гледки, които ще бъдат достойни за всеобщото внимание.

Категории на статиите:
Открития

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори