Загадъчните петна на Церера се променят, откриха астрономи

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA/ JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA
Антония Михайлова

Наземни наблюдения на тайнствените бели петна в кратера Окатор на Церера разкриха още по-удивителен феномен – оказва се, че тяхната яркост се променя с настъпването на деня и нощта, което говори за активността на изпарителни процеси в тях, съобщава Европейската южна обсерватория.

„Когато Dawn откри тези загадъчни ярки петна на Церера, веднага си помислих можем ли да ги наблюдаваме от Земята. Когато Церера се завърти към Земята с тази страна, където са петната, и след това ги скрие от нашия взор, спектърът на слънчевите лъчи, отразяващи се от нейната повърхност, трябва да се променя“, обяснява Паоло Моаро (Paolo Moaro) от обсерваторията в Триест, извършила това откритие.

Ръководени от тази идея, Моаро и колегите му наблюдавали Церера със спектрографа HARPS, монтиран на 3,6-метровия телескоп в обсерваторията Ла Сила в Чили. Този уред обикновено се използва от планетолозите за съвсем други наблюдения – търсене на екзопланети по това как тяхното гравитационно взаимодействие със светилото внася изкривяване в спектъра на светлината на звездата.

© ESO/L.Calçada/NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA/Steve Albers/N. Risinger

© ESO/L.Calçada/NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA/Steve Albers/N. Risinger

Анализирайки данните, събрани от HARPS, учените са открили нещо необичайно – спектърът на петната се измествал не само под действието на въртенето на Церера около своята ос, но и благодарение на някакъв друг фактор. Подобна аномалия означава, че белите петна в Окатор променят своята отразяваща способност сами по себе си.

Като анализирали как се променяла яркостта на петната, учените забелязали, че тези структури стават по-светли през „деня“ на повърхността на Церера, когато я осветява Слънцето, и по-тъмни през „нощта“. Подобно поведение на петната говори, че те са образувани от някаква форма на лед, който се изпарява под лъчите на Слънцето и замръзва през нощта, смятат Маоро и колегите му.

Ако това действително се случва, то тогава можем да говорим, че недрата на Церера действително проявяват някаква минимална активност. Това прави тази планета джудже уникално малко тяло в Слънчевата система, тъй като на Веста и други големи астероиди нищо подобно не се случва.

Освен това откритието на летливи вещества в кратера Окатор поставя под съмнение теорията, че тези петна се явяват отлагане на сол и възникват в резултат на екзотични солни вулкани. От друга страна, няма основание да се смята, че тези залежи от сол не съдържат вода, която може да се изпарява под действието на слънчевите лъчи.

РИА Новости

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори