Ел Ниньо нанася първи удар?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ел Ниньо, торнадо
© British Columbia Wildfire Management Branch/Canadian Press
Антония Михайлова

Ураганите и торнадата в Мексико, Тексас, Оклахома, както и жегата в Аляска и Индия може да са първите признаци на удар на Ел Ниньо тази година, съобщава New Scientist.

Петгодишната суша в регионите на Тексас и Оклахома рязко е нарушена – удариха наводнения, отнемащи живота на хора, разрушаващи къщи и язовири. В Тексас през миналия уикенд е наблюдавано най-голямото наводнение, каквото никога не е фиксирано досега, разказва губернаторът на щата Грег Абът.

В мексиканския град Сиудад Акуна в понеделник загинаха поне 13 души в резултат на торнадо. На Аляска температурата на въздуха скочи до 30 °С, в резултат на което снеговете започнали да се топят и предизвикали наводнение.

Ел Ниньо възниква, когато топлата вода се изкачва от дълбините на Тихия океан и се разпространява на изток. Това явление нагрява цялото земно кълбо и отнася дъждовете от Азия и Австралия, хвърляйки ги върху западното крайбрежие на Южна Америка.

Ел НиньоЕл Ниньо

Времето, което наблюдаваме, съответства на влиянието на Ел Ниньо, твърдят учени от CSIRO, Националната научна агенция на Австралия в Мелбърн. Това събитие, изглежда, ще бъде екстремно, прогнозират експертите. Джеф Найт от Метеорологичното бюро на Великобритания смята, че е трудно цялото екстремно време да се припише на Ел Ниньо, но това вероятно се явява фактор.

В „играта“ с екстремното и аномално време помагат и странните капки топла вода, които се нагряват във въздуха от западното крайбрежие на САЩ и усложняват проблема.

Ел Ниньо вероятно играе роля и във възцарилата се смъртоносна жега в Индия, която отне живота на повече от 1100 души. Явлението може да спре или задържи мусонните дъждове в страната.

Категории на статиите:
Климат

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори