Каменна плоча на маите разказва за „края на света“

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Marcello Canuto
Димитър Димитров

Археолози са открили добре запазена каменна плоча на маите в района на Ел Ачиотал (El Achiotal), която е на поне 1500 години.

„Плочата описва ранен крал, царувал по време на един от най-непознатите ни периоди от историята на маите“, казва Марсело Кануто (Marcello Canuto), директор на изследователския институт към университета Тулан и участник в разкопките при Ел Ачиотал.

В плочата има и препратка към датата за „края на света“ в календара на маите – край, който трябваше да се състои през 2012. Изследователите открили олтар, в който се намирали фрагментите от древната каменна плоча.

Дейвид Стюарт (David Stuart) от Тексаския университет е пресметнал, че датата на плочата е 22 ноември 418 година – време на големи политически достижения в цивилизацията на маите.

В замъкът Ла Корона са открити още две плочи с йероглифи. „В толкова добро състояние са, че яркочервената боя все още се вижда“, казва Кануто. Плочите не са открити от иманяри, защото са били вградени в ъгъла на една стая и въобще не се виждало, че са там. На плочите има информация за ритуалите по време на коронясването на крал.

„Фактът, че тези плочи са пазени дълго след като са били изгравирани, означава, че древните маи са държали много на историята и културата си и са се старали да ги запазят възможно по-дълго“, завършва Кануто.

Epoch Times

Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори