Законът на Мур още важи с пълна сила

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© The Data Center Journal
Димитър Димитров

Все още остава мистерия как „законът“ на Гордън Мур, който предрича, че изчислителната мощ ще се удвоява на всеки две години, продължава да е верен вече повече от половин век, пише Scientific Аmerican.

Лични компютри, смартфони, самоуправляващи се коли – Гордън Мур предрича всички тези технологии преди половин век в интервю за списание Electronics. Отключващата им сила е изчислителната мощ и Мур изложил вижданията си за нейното развитие през следващото десетилетие. Наскоро се отпразнува 50-годишнината от неговото предположение, което остава вярно и изключително точно.

Сега се нарича закон на Мур, въпреки че самият Мур (който е и съосновател на компанията Intel) не харесва особено наименованието. „През първите 20 години не можех да изрека думите „закон на Мур“. Беше ме срам“, казва 86-годишният Мур в интервю за New York Times. „Накрая свикнах и можех да използвам термина спокойно.“ Мур също казва, че ако човек е направил една успешна прогноза, по-добре да не прави друга.

Разбира се, законът на Мур не е истински закон като тези, които описват гравитацията или запазването на енергията. Това е прогноза за броя на транзисторите, които могат да се поберат на силициев чип – с напредването на технологиите броят ще се удвоява на всеки две години. Това води до невероятно бързо разрастване на изчислителната мощ без съпътстващи разходи.

Благодарение на това разрастване имаме лаптопи и джаджи с джобен размер на относително ниски цени. Напредъкът, подчинен на закона на Мур, стига дотам, че притежаваме например технологии за гласово търсене (като Siri на Apple) – това изисква огромна изчислителна мощ за анализиране на изречени думи, превръщането им в дигитални звукови символи и интерпретирането им в гласов отговор за много кратко време.

Нека да погледнем закона на Мур, ако се отнася за автомобилите. Главният изпълнителен директор на Intel Браян Кржанич обяснява, че ако Фолксваген Костенурка (Beetle) от 1971 се е развивал със същото темпо като силициевите чипове по закона на Мур, то днес е щял да може да се движи с 300 000 мили в час. Щял е да може да минава 2 милиона мили с по-малко от 4 литра гориво и това би струвало 4 цента.

Прогнозата на Мур била само за 10 години. Той е бил шеф на изследователския отдел на Fairchild Semiconductor  и искал да знае колко изчислителна мощ ще има компанията му в следващите 10 години. Когато минали десетте години, се оказало, че той е бил страшно близо. Но Мур не смятал, че тази тенденция ще се запази в следващите 50 години. „Дори смятах, че 10 години напред в бъдещето е много“, казва той в интервюто.

Трудно е да се каже защо законът на Мур устоява толкова дълго във времето. Предположението за удвояване вече се е превърнало в цел за конкуриращите се компании. Но не е ясно защо удвояването се случва на две години. „Ако темпото е могло да бъде ускорено, то някой със сигурност е щял да го направи“, отбелязва IТ експертът Калвин Лин от университета Тексас в Остин.

Много технологии предричат края на удвояването на Мур от години, а и самият Мур твърди, че експоненциалното разрастване не може да продължава до безкрайност. Но напук на всичко законът продължава да важи, а технологиите продължават да променят нашия свят. Както казва самият Мур: „Тепърва започваме да виждаме това, което компютрите ще правят за нас.“

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Технологии

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори