Заподозряха тайнствената радиостанция UVB-76 в контакт с пришълци

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Sergey Kozmin
Антония Михайлова

Тайнствената руска радиостанция, получила прозвището Бръмчалка, от години вълнува любителите на конспиративните теории, пише Bild, цитиран от ИноТВ.

Някои вярват, че радиостанцията изпраща съобщения за „руски шпиони“ зад граница, други са на мнение, че станцията е предназначена за ответен удар в случай на ядрена война.

И накрая привържениците на паранормалното са убедени, че Бръмчалка установява контакт с пришълци. Както пише Ингрид Раагаард, тайнствената руска радиостанция УВБ-76, известна от 1980 година, ежедневно излъчва на честота 4625 килохерца повтарящ се бръмчащ звук, който рядко се прекъсва от „загадъчни съобщения“.

Поради своеобразното си звучене радиостанцията е получила и прозвището си Бръмчалка.

Според Раагаард до 2010 година радиостанцията се е намирала в селището Поварово, Московска област, а сега спътникови снимки свидетелстват, че антените, намиращи се там, са разрушени. Днес радиостанцията е разположена в Ленинградска област.

Много „почитатели“ на радиостанцията са заинтригувани от „необяснимите нарушения“ на монотонния радиосигнал. Например на 5 юли 2010 година сигналът напълно изчезнал от ефира, а на следващия ден отново се появил. На 2 септември 2010 сигналът пак изчезнал за няколко дни, а след възобновяването започнал с откъс от балета „Лебедово езеро“ на Чайковски.

Както пише Bild, Бръмчалка излъчва 23 часа и 10 минути в денонощието. От 7:00 до 7:50 часа тя прави пауза. Монотонният бръмчащ звук звучи 25 пъти в минута, като се върти не един и същи запис, тъй като на заден фон може да се чуят „обичайни служебни шумове“ и понякога част от разговори на руски език.

Бръмчащият шум често се прекъсва с четенето на букви и цифри. На 26 януари 2012 някой произнесъл: „BYeZLOBNYJ 10 68 02 87“. На 9 февруари 2012 година в ефир прозвучало „ZYeAZIN 41 05 61 19 ADOPTACIYa 83 51 95 39“. А при окупацията на Крим през март 2014 глас съобщил: ТЕРАКОТА. 81 26 Михаил Дмитрий Женя Борис.

Смисълът на тези съобщения и досега е неясен, но има редица предположения, пише авторката. Възможно е цифрите и буквите да са „информация за руските шпиони, намиращи се на служба извън пределите на Русия“.

Постоянният шум може да изпълнява и друга функция като елемент на системата „Мъртва ръка“, създадена в епохата на Студената война и предвиждаща автоматичен ответен удар на ядрена атака срещу Русия. В момента, когато шумът спре, ще бъдат приложени всички системи за отбрана и ще бъде натиснато прословутото червено копче.

Съществува още една теория, обясняваща предназначението на Бръмчалка. Според Yahoo радиостанцията служи за „установяване на контакт с пришълци“ или за „промиване на мозъците на руските граждани.

„В последните години много хора са се опитвали да разшифроват съобщенията на Бръмчалка, но и до днес никой не е успял“, резюмира Bild.

Категории на статиите:
Загадки

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори