Защо алергиите към фъстъци се превръщат в епидемия?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Проучване на Института за алергии Jaffe Food Allergy в болница Маунт Синай (Mount Sinai) в Ню Йорк установи, че от 1997 до 2008 г. фъстъчените алергии са се утроили – от 1-на-250 деца на 1-на-70 деца.

„Това е почти като епидемия“, казва д-р Скот Сичерер от Jaffe. „Невъзможно е да се отрече увеличение на алергиите“, казва Скот Сичерер, добавяйки, че „около две деца в една класна стая имат хранителни алергии“.

Сред децата алергиите към фъстъци и други видове храни продължават да се покачват, но експертите твърдят, че има известен напредък в контрола и предотвратяването на животозастрашаващи реакции към храни.

Хранителната алергия се определя като реакция, която настъпва, когато имунната система атакува безвредни протеини. За съжаление това е заболяване, за което фармацевтичните производители все още търсят лекарства. Един от методите включва лечение, при което се въвеждат миниатюрни количества фъстъци в диетата на страдащи от алергия, като постепенно се увеличава количеството, за да може организмът да изгражда толерантност.

Миналата година от Националния институти по здравеопазване в САЩ заявиха, че ранното въвеждане в храната на малки количества фъстъци, може да помогне за предотвратяването на фъстъчените алергии. Бяха публикувани нови клинични указания, които предполагат, че „родителите въвеждат храни, съдържащи фъстъци още за кърмачетата на възраст 4 до 6 месеца“.

Сичерер казва пред CNBC, че подобрената толерантност към фъстъците може да засегне страдащите от хранителни алергии и техните семейства. „Ако можете да увеличите прага, да кажем, от 1/100 от фъстъка до два фъстъка, това е невероятен скок към безопасността.“

Не само фъстъците обаче предизвикват алергии: Сичерер цитира мляко, яйца, пшеница, соя, риба и различни ядки, които са сред най-честите алергени.

„Те представляват повечето хранителни алергии, но практически може да сте алергични към почти всяка храна“, казва той.
Повечето деца израстват с млечни и яйчни алергии, но алергиите с фъстъци са по-трудни за лечение, казва той пред CNBC.

Сичерер, който е автор на „Хранителни алергии: пълен справочник за хранене, когато вашият живот зависи от него“, казва, че една от възможните причини е „теорията за чистотата“, която предполага, че децата днес не са изложени на микробите, които помагат за изграждане на имунитет.

„Истината е, че сега децата имат такъв „чист живот“, те са на компютъра, а не на пясъчника и игрищата“, обобщава той.

В резултат на това „нашата имунна система може да бъде погрешно насочена и да атакува неща, от които не е необходимо да се пазим, защото имунната система е частта от тялото, която трябва да ни предпазва от микроби“, добавя той. „Но заради алергиите, имунната система атакува храната и всъщност ни прави болни“.

Макар все още да няма лечение за хранителни алергии, Сичерер казва, че напредъкът  е „много обещаващ, не само за алергиите от фъстъци, но и от други храни. Другото невероятно нещо е, че вече имаме повече от дузина различни терапии, които са в процес на подготовка и всъщност се опитват да дадат на хората повече храни.“ Крайната цел е пълноценно лечение на алергиите, казва лекарят.

„Но междувременно безопасността на алергично болните наистина е голяма част от лечението. Когато живеете с хранителна алергия, това е като да живеете в миниран район“, добавя той. „Всяко хранене, всяка закуска, всяко парти, всяка социална дейност – Дали храната ще ми позволи да ходя там?“, завършва д-р Сичерер.

Публикувано на сайта на CNBC.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Здраве

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори