Защо имаме точно такива ръце?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Kittikun Atsawintarangkul / FreeDigitalPhotos.net

Антония Михайлова

Защо хората имат точно такива ръце? Защо не приличат, да речем, на лапите на кучето на или друго животно? Учените имат отговор – ръцете на хората са еволюирали така, че да подчертаят конкурентните преимущества на нашия вид. По-конкретно именно такава форма на ръцете е помогнала на хората да ловуват по-успешно от другите видове, с които нашите предци е трябвало да се конкурират за храна и местообитание.

Група изследователи от университета на Мичиган твърдят, че от всичките ни близки биологични родственици човешката ръка като цяло и китките в частност притежават значително по-висока гъвкавост, а самият човек може да манипулира с ръката така ясно и ювелирно, както никой друг вид.

Изследователите твърдят, че хората навремето са се научили да свиват пръстите в юмрук не за да нанесат по-мощен удар на потенциалния противник, а по-добре да защитават пръстите си по време на схватка. Специалистите смятат, че нашите предци с еднаква сила са могли да удрят както с открита, така и със свита длан, затова от гледна точка на силата юмрукът не е имал особено значение, но откритата длан е рискувала да получи счупване на пръстите, докато свитата в юмрук – не.

Самите пръсти на нашите предци първоначално не са били така дълги и гъвкави, както нашите. Те са станали такива едва когато хората за започнали да ловуват и с помощта на пръстите по-добре да държат оръдията на труда, а след това да разделят плячката.

„В началния етап на развитие, например когато човекът се е изправил на два крака, ръцете са изпълнявали ролята на система за балансиране, помагаща по-лесно да се стои на крака, но след това тази необходимост е отпаднала и краката са получили достатъчно сила, за да задържат тялото и без ръцете”, казва Милфорд Улпоф от университета на Мичиган.

Според него на първия етап от развитието мускулите, управляващи ръцете и китките, са работили сравнително независимо един от друг, което е намалявало ефективността от използването на китките, но след това мускулите са се групирали по такъв начин, че са започнали да работят обединено.

С други думи, днешните форми на ръцете и видът им са резултат на борбата на човека за храна и територия. Според изследователите активното развитие на ръцете при човешките предци води началото си преди около 2,9 млн. години, когато те започнали да използват ръцете си не само за да висят по клоните, но и за много други цели.

В изследването си специалистите сравняват ръката на човека и на нашите близки биологични родственици – шимпанзето и горилата. Учените са стигнали до извода, че именно хората са най-хищният вид, в чиято еволюция ръката е изиграла ключова роля, докато шимпанзето и горилата и преди, и сега използват ръцете си основно за придвижване, но не и за лов или нанасяне на удари. Затова последните имат по-дълги пръсти и не толкова силни китки, както човека.

Източник: The Journal of Experimental Biology

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Природа

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори