Защо извънземни не биха искали да дойдат при нас

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

locklip.com
Димитър Димитров

В последно време се говори доста за откриването на извънземен живот. Учени се надяват, че няма да е само живот, а ще е и интелигентен. Но ако приемем, че всичко, което ни казват, е истина и извънземните вече не са на Земята и не контактуват с определени хора, то нека помислим за причините, поради които не биха искали да дойдат.

Езикът

На Земята се говорят доста различни езици, като някои звучат просто като мърморене. Дори и уж световният английски език се говори правилно на доста малко места. Във всички езици има думи, които означават повече от едно нещо, а за разбирането на някои фрази и словосъчетания е нужно човек да е живял на даденото място.

На практика, ако случайно се срещнат аржентинец и руснак, които знаят само майчините си езици, то те не биха могли да се разберат вербално по никакъв начин. Представете си да сте извънземно, което за първи път посещава Земята. Какъв е шансът да бъде установен смислен контакт?

Да не говорим, че като човечество лъжем, заобикаляме истината, използваме жестове (дори те означават различни неща в различните краища на света), използваме снизхождение в думите си, ласкателстваме излишно и като цяло използваме доста средства, които нарушават коректната комуникация. Човешкият език би бил много лошо средство за контактуване с извънземни цивилизации.

Примитивни сме

По скалата на Кардашев даже не сме и примитивна цивилизация. Според доктор Мичио Каку не сме дори цивилизация тип 1. Помислете за радио и телевизионните вълни, които пращаме към Вселената от години. Представете си извънземна цивилизация, която прихваща всичката пошлост, неграмотност и безсмислици, които се бълват от телевизионните ни канали и радиопредавания.

Какво биха си помислили? Ако извънземните нямат специална мисия да ни спасят от собствената ни глупост, то те не биха имали никаква причина да ни посещават. А може би не биха искали и да пречат на „начина” ни на развитие.

Ние сме дом на насилие

Ако си представите, че сте неутрален наблюдател на нашата планета и респективно на обществото, какво бихте си помислили за нрава ни? През колко войни сме преминали? Не можем да ги изброим.

Дори не се опитваме да се скрием. Ако съществува интелигентна цивилизация, способна да прехваща сигнали от Космоса, то тя със сигурност е засякла атомните бомби над Япония. Дори и да не ги е наблюдавала директно, всяка атомна бомба оставя електромагнитен подпис, който се движи свободно из Вселената и чака да бъде разпознат. Р

азвита извънземна цивилизация би трябвало да е способна дори да отчете наличието на стотиците ядрени бойни глави, които са складирани от „земните лидери”.

Сигурно сме отровни за тях

Това, че човешките същества разчитат на кислород, азот и други градивни елементи, не означава, че те не са токсични за обитатели на други планети. Не всички планети са еднакви, а организми, които са се развили в други условия и чрез други ресурси, най-вероятно ще намират нашата планета за отровна.

Истината е, че единственият официален пример за живот, който имаме, е този на нашата планета. Само това! Нямаме представа при какви условия е възможно да се зароди живот, нямаме представа и при какви не е.

Слаби методи за комуникация

От години се опитваме да установим контакт с извънземни цивилизации. Тъжното е, че единственият метод, който използваме, е радиовълни. Ами ако извънземните не са толкова примитивни и въобще не използват толкова примитивни методи за комуникация? Ами ако никой не чува сигналите ни? Ами ако покрай нас минават милиони извънземни сигнали, които ние просто не можем да отчетем?

Тъжната истина е, че наистина не сме готови за контакт с развита извънземна цивилизация, защото при евентуален такъв би се случило точно каквото предрича известният физик Стивън Хокинг – за извънземните ние бихме изглеждали като индианците преди колонизирането на Америка… и то в най-добрия случай.

Locklip

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Наука

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори