Защо мравките не попадат в задръствания

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

©Warren Photographic
Димитър Димитров

Изучаването на методите на мравките може да ни помогне да намалим или напълно да премахнем задръстванията по пътищата, но тайната се крие в егото. Физикът Апуурва Нагар от Индийския институт по технологии и космология открил, че мравките не създават задръствания и ние, хората, имам какво да научим от тях.

Нагар се заинтересувал от темата, когато прочел проучване на германски и индийски изследователи, които показват как мравките могат да поддържат еднаква скорост на движение, дори и да са на големи тълпи – нещо, в което хората сме много зле. Това е и една от основните причини да се инвестират толкова пари в самоуправляващи се автомобили.

За успеха на мравките има три основни причини. Първо – мравките нямат его, те не се опитват да впечатлят някой, не се перчат като изпреварват, просто вървят. Неразумното човешко поведение на пътя е предизвикано точно от нашето его.

Второ – мравките нямат особени проблеми при сблъскване. Ако то не стане голямо струпване, те просто продължават. Би било трудно да постигнем такова нещо – колите ни костват средства, а и катастрофите са опасни за нас, за разлика от мравките.

Третата причина е и най-интересна. Когато броят на мравките нараства, те стават по-дисциплинирани. Скоростта им на вървене става все по-равномерна и траекториите им стават по-праволинейни. Те не правят резки и неочаквани движения и маневри. А всъщност колкото повече мравки има, толкова по-бързо вървят. При двойна численост насекомите натискат газта вместо спирачката и повишават средната си скорост с около 25 процента.

Изследванията на Нагар са публикувани в списание Physical Review E, но самият той все още не е сигурен как информацията може да помогне за предотвратяването на задръстванията в човешкия свят.

Zme Science

Категории на статиите:
Животни

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори