Защо мъжете умират по-рано от жените

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Жените във всички страни по света живеят по-дълго от мъжете не поради склонност към риск и вредни навици, а поради предразположеността на силния пол към инфаркт и други фатални болести на сърцето и съдовете.

Това твърдят учени в статия, публикувана в сп. Proceedings of the National Academy of Sciences.

Според статистиката на СЗО средната продължителност на човешкия живот днес е 71 години. Във всички страни по света – от най-бедните държави на Африка до най-богатите страни на Европа – продължителността на живота на жените стабилно остава по-висока от тази на мъжете – 73 срещу 68 години.

Както отбелязва Ейлин Криминс (Eileen Crimmins), геронтолог от университета на Южна Калифорния в Лос Анджелис, учените все още не знаят с какво точно е свързан този феномен и защо той се проявява независимо от нивото на здравеопазване и доходите.

И все пак повечето от тях смятат, че този „разрив“ е породен от факта, че мъжете по-често и повече пушат и пият и са по-склонни към риск от жените, което съкращава средната продължителност на техния живот.

Криминс и колегите ѝ решили да проверят дали това е така наистина и защо мъжете умират по-рано от жените. За тази цел учените събрали и анализирали статистика за смъртността в 13 развити страни по света, водена от началото на XIX век до края на втората трета от ХХ век, когато медицината и науката направили скок в удължаването на живота.

Анализът им разкрил няколко интересни неща. Първо, „разривът“ между половете се явява сравнително съвременно явление – до последното десетилетие на XIX век той просто не е съществувал и смъртността на мъже и жени била приблизително еднаква.

Оттогава смъртността на жените започнала рязко да спада, докато смъртността при мъжете се спадала толкова бързо. Доста бързо възникнала необичайна „гърбица“ в броя на смъртните случаи сред мъжете на възраст 50-70 години – в тази възраст представителите на силния пол имали повече шансове да се разделят с живота в сравнение с жените.

Този факт навел учените на друга мисъл – статистиката за ХХ век показва, че мъжете много по-често умират от проблеми със съдовете и сърцето, отколкото жените, като тази разлика постоянно расте – от 1,5 пъти в 20-те години на миналия век до 3,5 пъти днес.

Дори когато учените отчели влиянието на пушенето и прочие вредни навици върху здравето на сърцето и съдовете на мъжете, тази „гърбица“ така или иначе продължила да съществува. Според изследователите около 70% от общата дължина на „разрива“ в продължителността на живота се падат на предразположеността на мъжете към болести на сърдечносъдовата система и едва 30% – на пушенето и други пагубни пристрастия.

Засега Криминс и колегите ѝ не могат да кажат защо силният пол по-често умира от инфаркти, инсулти и други проблеми със сърцето, но смятат, че този феномен може да име генетична предпоставка или диетични корени. Проверката на тези предположения, както признават авторите на статията, изисква редица допълнителни наблюдения и експерименти.

РИА Новости

Категории на статиите:
Здраве

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори