Защо на 4 януари няма да увиснем във въздуха за 3 секунди

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

В социалните мрежи активно се разпространява информация, че на 4 януари в 19,47 ч. българско време (9:47 тихоокеанско) Юпитер и Плутон ще се разположат спрямо Земята така, че със своята гравитация ще компенсират гравитационното поле на Земята и това ще може да се почувства.

„Достатъчно е само да се подскочи и падането обратно вместо обичайните 0,2 секунди ще продължи цели 3 секунди“, се казва в съобщението.

Авторът на видеоблога „Физика от Победински“ обяснява пред „Аргументи и факти“ защо това не е истина.

1. Във всяка програма, където може да се разбере положението на планетите, се вижда, че няма никакъв парад на планетите. Юпитер, Плутон и Земята не се намират на една линия.

2. Ако от едната страна на Земята възникне сила, насочена нагоре (компенсираща силата на привличане към Земята), то от другата страна на нашата планета тази сила ще бъде насочена надолу и ще усилва привличането. Но такава новина за другото полукълбо не е имало!

3. Всеки ученик може да изчисли силата на привличане към тези планети. Да започнем с Юпитер. Да вземем човек с тегло 80 кг. Той се привлича към Земята със сила 784 нютона. Според закона за всемирното привличане той се привлича и към Юпитер. Но дори при максимално сближаване с газовия гигант тази сила ще бъде равна на 0,000029 нютона. Това е нищожно малко!

4. Силата на привличане към Плутон може дори да не се изчислява. Това дори не е планета според астрономите! Струва си само да отбележим, че Плутон е по-малък и лек от Луната! Ако човек не усеща върху себе си привличането на Луната (а такова безспорно има), то какво да кажем за Плутон, който се намира 15 000 пъти по-далече от нашия естествен спътник.

5. Много е странно, че това ще продължи само няколко секунди. Понеже планетите се движат не толкова бързо, че ефектът така бързо да възникне и да изчезне. Плутон например от момента на неговото откриване още не е извършил дори едно пълно завъртане около Слънцето.

Сега да кажем няколко думи как може да се е появила тази информация. Ето няколко факта:

1. Изглежда, всичко започва с официален туит на НАСА от 14 декември, в който се говори за този феномен. Вероятно скрийншотът от туита е фалшив, тъй като първата публикация се появява на сайта dailybuzzlive.com, известен със своите смешни и необичайни новини, които най-често се оказват лъжа. В официалния Туитър на НАСА няма такъв пост.

2. На 1 април 1976 година английският астроном Патрик Мур в ефира на ВВС обявява пред слушателите, че в 9:47 (внимание за времето!) ще се случи рядък астрономичен ефект: Плутон ще мине зад Юпитер, ще влезе в гравитационно взаимодействие с него и ще отслаби гравитационното поле на Земята. Някои се позовават на него. Но неговото предсказание, първо, е закъсняло, и второ, е измислица.

3. Обърнете внимание – 1 април се пише 01.04. Ако се обърнат месецът и датата, се получава 4 януари. Това лесно може да се случи, тъй като в различните страни датите се пишат различно. Някъде първо е датата, а на друго място – месецът.

4. Доста символично, но на 4 януари 1643 г. е роден Исак Нютон – великият учен, открил закона за всемирното привличане.

От тези факти може да се изтъкат много истории. Моята версия е такава:

Някой е забелязал, че скоро Земята, Слънцето и Плутон ще се разположат на една линия. Това наистина е така и датата (но не и часът) съвпада. Но по какъв начин Слънцето е объркано с Юпитер, не е ясно. После е обърната датата.

Категории на статиите:
Еврика!

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори