Защо не можем да предричаме вулканични изригвания?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

вулканични изригвания
© Alexander Belousov, distributed via imaggeo.egu.eu
Димитър Димитров

В епоха на глобално сателитно наблюдение, с постоянно размножаващи се мрежи от наземни инструменти, защо все още не можем да предвиждаме с точност кога ще изригне даден вулкан?

Експертите по вулкани имат невъобразимо количество апаратура, чрез която да наблюдават всички активни вулкани по света. В много случаи, изригващите вулкани могат да се наблюдават от безопасното разстояние на вулканичните обсерватории. Или пък, след като е започнало изригване, може да го гледаме почти в реално време благодарение на сателитите и социалните мрежи. Но в това отношение сме много по-напреднали, отколкото в умението си да предвиждаме дадено изригване.

Но все пак има светлина в тунела. От ново проучване става ясно кои са най-добрите начини да търсим сигнали за бъдещи вулканични изригвания.

Както в медицината, вулканолозите може да разберат много за даден вулкан и неговото състояние чрез наблюдения. Но ако не знаем предишната история на вулкана и няма как да му направим „биопсия“, почти няма какво да разберем за него. Например някои вулкани са абсолютно спокойни и след това изригват мощно изведнъж, а други са шумни, но точно преди да изригнат, стават тихи. Как бихме могли да разберем без предишни наблюдения?

© Gudmundur E. Sigvaldason, Nordic Volcanological Institute, Reykjavik, Iceland

© Gudmundur E. Sigvaldason, Nordic Volcanological Institute, Reykjavik, Iceland

Въпреки че все още не сме способно да копаем в изригващ вулкан, остатъците от предишни изригвания може би съдържат информация за това какво се е случило в процеса на подготовка за изригването. Експлозивните изригвания обикновено изхвърлят огромно количество лава.

Тези изригвания обикновено са предизвикани от газови балони, напускащи разтопената скала дълбоко под земята. Когато прясната магма пристигне под вулкана, обикновено съдържа големи количества газове като въглероден диоксид.

Докато магмата изстива и се превръща в твърда скала, газовете се разделят на все по-малки групи, докато накрая не започнат да се формират балончета. Оттам налягането във вътрешността на вулкана започва да се покачва,докато скалите около магмената камера не се пропукат. Тогава мехурът от магма се издига през тези цепнатини и започва изригване.

naturepictures.co

naturepictures.co

Но как може да разберем в кой момент започват да се образуват балончета. Докато магмата застива, кристалите, формирани по различно време, ще направят „снимки“ на състоянието на магмената камера. Понякога е възможно тези кристали да бъдат открити след изригване и по този начин да се нареди целия пъзел.

Така излиза, че най-добрият начин да разберем сигналите за предстоящо изригване, може би е комбинация между издуването на земята (с промяната на налягането) и газовете, излизащи от вулкана.

Това все още не ни дава прост метод, чрез който да предсказваме изригвания, но показва как „криминалистични“ изследвания можем да видим предишни изригвания, които биха ни помогнали да идентифицираме сигналите, издаващи поведението на даден вулкан. Това е важна стъпка напред към ясно предричане на всички възможни изригвания.

Статията е дело на Дейвид Пайл (David Pyle), който е професор геологични науки в Оксфордския университет.

The Epoch Times

Категории на статиите:
Процеси

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори