Защо пролетното равноденствие настъпва на различни дати?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Wikimedia Commons
Антония Михайлова

През 2015 година пролетното равноденствие настъпва на 20 март в 22 часа и 45 минути по Гринуич, което ще рече, че пролетта идва в България на 21 март в 0,45 минути.

Именно в този час наше време центърът на Слънцето ще пресече небесния екватор и ще премине от Южното полукълбо на Земята в Северното.

Всяка година равноденствието се случва в различно време в различни точки на планетата в периода между 19 и 21 март. Това е свързано с два фактора.

Първият е продължителността на календарните години. В обикновена година равноденствието настъпва с 5 часа, 48 минути и 46 секунди по-късно, отколкото в предишната, а във високосна – с 18 часа, 11 минути и 14 секунди по-рано.

Вторият фактор е географското положение. Времето на настъпване на равноденствието се различава за всеки часови пояс.

Най-ранното и най-късното пролетно равноденствие

За времето на съществуване на Григорианския календар най-рекордно рано равноденствието е настъпило на 19 март 1696 г. в 15:05 UT, а най-късното – на 21 март 1903 г. в 19:15 UT.

В близките 100 години най-ранното пролетно равноденствие ще бъде на 19 март 2096 година в 14:07 UT, а най-късното – на 21 март 2103 година в 6:27 UT.

Какво е пролетно равноденствие?

Пролетно равноденствие е моментът, когато Слънцето пресича небесния екватор и денят е малко по-дълъг от нощта. Причините за това са атмосферната рефракция, която леко „повдига” слънчевия диск за наблюдателя, и фактът, че дължината на деня се определя като разлика между момента на изгрева и момента на залеза на Слънцето.

Тези моменти се определят от положението на горния край на слънчевия диск спрямо хоризонта, докато равноденствието се разглежда спрямо центъра на слънчевия диск. В дните на равноденствията Слънцето изгрява почти точно от изток (леко северно от изток) и залязва почти точно на запад (леко северно от запад).

Точката, в която центърът на Слънцето пресича екватора при преминаването от Южното полукълбо в Северното, се нарича точка на пролетното равноденствие, а противоположната се нарича точка на есенното равноденствие.

Промеждутъкът от време между двете последователни преминавания на Слънцето през една и съща точка на равноденствието (тропическа година) не съвпада с продължителността на календарните години. Моментите на равноденствията от година в година се изместват, както обяснихме вече в началото на статията.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори