Земетресението в Италия е било много плитко, затова е толкова разрушително

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Земетресението в Италия, при което според последни данни са загинали близо 250 души, е било много по-слабо от труса, разлюлял Мианмар в същия ден, но е причинило повече щети, тъй като се е случило на по-малка дълбочина, обясняват специалисти, цитирани от Асошиейтед прес.

Разрушителността на земетресение зависи не само от неговата сила, но и от местонахождението му, отдалечеността му от епицентъра и неговата дълбочина.

Земетресенията могат да възникнат близо до повърхността или в земните дълбини. Повечето трусове се случват на по-малка дълбочина, според Американския геоложки институт.

Земетресението в Италия е много плитко, според Италианския сеизмологичнен институт и Американския геоложки институт. Трусът е регистриран на дълбочина между 4 и 10 километра под земната повърхност.

Измерванията на магнитуда също варират леко – между 6 и 6,2.

За сравнение – земетресението в Мианмар с магнитуд 6,8 е било по-дълбоко – на 84 километра под земната повърхност, което се смята за средна дълбочина.

Плитките земетресения обикновено са по-опустошителни от дълбоките. Сеизмичните вълни от дълбоките трусове трябва да изминат по-голямо разстояние към повърхността, при което губят енергия. Трусовете са по-интензивни, когато земетресенията са по-близо до повърхността.

Те са като

заложена бомба директно под града,

казва сеизмоложката Сюзан Хъф от Американския геоложки институт.

Земетресението в Италия опустоши три населени места със средновековни постройки, изградени дълго преди появата на строителни норми и правила. Много от тях са построени от тухли или камък, които могат да се разпаднат при земен трус.

Повечето щети при земетресението в Мианмар, отнело живота на четирима души, са съсредоточени в туристическия град Баган, където пострадаха близо 200 пагоди. (БТА)

Категории на статиите:
Природа

Коментари

  • Propecia Germany Гѓ‹гѓєгѓ  [url=http://buysildenaf.com]online pharmacy[/url] Buy Amoxicillin Antibiotics Online Canada Kamagra 100mg Oral Gel

    MiguRormwago 7 ноември 2017 18:47 Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори