Земята е „ранно пиле“, затова няма пришълци

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA / ESA / G. Bacon (STScI)
Антония Михайлова

Отсъствието на живот във видимите предели на Вселената може да се обясни с това, че повечето земеподобни планети – около 92% от общия брой обекти във Вселената – просто още не са успели да се формират.

Това твърдят учени в статия, публикувана в сп. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

„Главният мотив на нашето изследване е да разберем какво място всъщност заема Земята във Вселената. В сравнение с цялата съвкупност от планети, които вече са се родили или ще се родят, Земята се явява, както вече знаете, много „ранно пиле“, обяснява Питър Бехрузи (Peter Behroozi) от Института на космическия телескоп в Балтимор (САЩ).

Бехрузи и колегите му изяснили, че Земята е един от своеобразните „първенци“ на Вселената, на чиято повърхност може да съществува живот, като анализирали еволюцията на галактиките с помощта на телескопа „Хъбъл“ и данните от текущото преброяване на екзопланети, провеждано от телескопа „Кеплер“.

Както обясняват планетолозите, идеята им била в това да оценят количеството космически „строителни материали“, годни за формиране на двойници на Земята, в различни епохи от съществуването на Вселената – в далечното минало, днес и в далечното бъдеще.

Запасите на тези планетни „тухлички“ били оценявани от учените много просто – те измерили колко метали (елементи, по-тежки от хелия и водорода) са съдържали далечни от нас галактики в различни епохи от живота на Вселената, и екстраполирали тези данни към бъдещето.

Учените използвали масата на тези тежки елементи, за да изчислят броя на звездите и планетите в галактиките, някои от които, в съответствие с резултатите от наблюденията на „Кеплер“, трябва да принадлежат към броя или „братовчедките“ на Земята от рода на Kepler-452b или нейни пълноценни двойници.

Изчисленията на Бехрузи и колегите му разкрили нещо невероятно – оказва се, че Земята е възникнала необичайно рано в сравнение с други подобни планети, 92% от които все още не са успели да се формират поради недостатъчно „строителни материали“ в съвременните галактики.

Според изчисленията на учените за цялото време на съществуване на звездите само в нашата галактика трябва да възникнат около един милиард земеподобни планети, а в цялата Вселена броят им ще бъде около 100 милиарда пъти по-голям.

Толкова голям брой двойници на Земята във Вселената, както обясняват учените, значително повишава шансовете, че в бъдеще или още днес съществува поне една извънземна цивилизация в Млечния път или извън неговите предели.

Вероятността, според знаменитата формула на Дрейк и изчисленията на авторите, превишава 90%.

Както отбелязват изследователите, независимо от видимото отсъствие на братя по разум, на земляните им е провървяло – благодарение на ранната поява на Земята ние можем – за разлика от по-късни цивилизации, все още да видим как е възникнала Вселената по време на Големия взрив или как са се формирали първите галактики.

След един милиард години тази възможност ще изчезне и дори най-развитите цивилизации няма да са способни да открият корените на съществуването на Вселената, заключават авторите.

РИА Новости

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори