Земята има „брада“ от тъмна материя

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Така може да изглежда "брадата" от тъмна материя около Земята. © NASA/JPL-Caltech
Антония Михайлова

Земята може да е заобиколена от „брада“ от тъмна материя, които ядрото на нашата планета може да е уловило в момента, когато Слънчевата система е прелетяла през една от концентрациите на тази загадъчна субстанция, твърдят учените от Лабораторията за реактивно движение (JPL) на НАСА.

„Тъмната материя вече 30 години бяга от всички опити да бъде уловена. „Корените“ на нишките от тъмна материя може да са много добро място за нейното търсене, като се отчита плътността, която те трябва да притежават по наши изчисления“, казва Гари Презо (Gary Prezeau) от JPL.

Тъмната материя е невидима субстанция, за наличието на която може да се съди само по нейното гравитационно въздействие, не взаимодейства с електромагнитните вълни, тоест не изпуска, не поглъща и не отразява никакво лъчение. Обикновената материя е само 4,9% от масата на Вселената, докато на тъмната материя се падат 26,8%, а останалото е още по-загадъчната тъмна енергия.

Тъмната материя може да се състои от тежки слабовзаимодействащи частици – вимпове (Weakly Interacting Massive Particles — WIMP).

© NASA/JPL-Caltech

© NASA/JPL-Caltech

Както разказва Презо, нишките и потоците тъмна материя пронизват цялата наша галактика и се движат заедно с нея по празнината на Вселената. Сегашните космологични теории показват, че тези нишки са били разпределени равномерно по Млечния път по време на неговото формиране.

Астрофизикът от JPL се замислил какво ще се случи, ако Земята прелети през подобна нишка от тъмна материя. Като цяло, подчертава ученият, нищо лошо няма да се случи – тъмната материя почти не взаимодейства с нейния „видим“ братовчед и светлината и земляните няма да забележат това знаменателно събитие.

Както показват изчисленията на Презо, това събитие всъщност няма да е незабележимо за самата планета – тя ще се сдобие със своеобразна „брада“ от множество сплетени тънки нишки тъмна материя, чиято основа ще се намира на около милион километра от повърхността на Земята.

Плътността на тъмната материя в основата на този „кичур“ според учения ще бъде около милиард пъти по-висока, отколкото средно по галактиката, което значително ще облекчи нейното търсене и изучаване. Остава само да се открие мястото, където се крият „корените“ на брадата на Земята.

Друго потенциално идеално място за търсенето на тази загадъчна субстанция е Юпитер, чието ядро още по-силно ще „свива“ и преплита потоците тъмна материя от недрата на Земята. „Брадата“ на Юпитер според Презо ще бъде около трилион пъти по-плътна от тъмната материя на галактиката средно.

Астрономът предлага в точката, където се намират нишките на земната „брада“, да се изпрати специална сонда, която да изучава тъмната материя, ако тя наистина присъства там. Ако апаратът успее да открие и изучи нейните свойства, то тогава тъмната материя сама ще стане идеален инструмент за изучаване на планетите от Слънчевата система и екзосветовете, тъй като структурата на „брадата“ ще отразява много фино начина, по който са устроени недрата и дори океаните на Земята и други планети.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Орбита

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори