Земята „подскача“ докато се върти и причина за това са и хората

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Учените от НАСА установиха, че подскачането на Земята при въртенето около оста й се е засилило и причина за това са и човешките дейности.
Ивайло Красимиров

Когато гледаме Земята отдалеч, изглежда като перфектна сфера, но това всъщност не е така. Тъй като Земята не е еднаква от всички страни, поради земни маси, които се променят и се променят с течение на времето, нашата планета всъщност се разклаща леко, докато се върти.

Сега ново проучване на изследователи от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА и няколко университета и научни центрове, са посочили причините за несъвършеното въртене на Земята. Те са открили причините за това явление, наречено „полярно движение“, и което е най-интересно, те са установили, че хората също допринасят за него.

Изследователите са използвали множество данни, събрани за повече от 100 години, за да изградят математически модели и да проследят причините за „подскачането“ на Земята при въртенето й. Така са установили, че са налице три фактора, а човечеството е отговорно за един от тях.

Два от трите фактора, идентифицирани от учените, са ледниковият отскок и конвекцията на мантията.

Ледниковият отскок се появява, когато дебелите ледове физически притискат земните маси, като ги компресират, но след това освобождават това налягане при топене. Земята след това се издига обратно нагоре с течение на времето, причинявайки леко разтърсване при въртенето около оста си. Ефектът от последната ледникова епоха, когато са били компресирани огромни количества земна маса на много континенти, все още се усещат и днес под формата на ледников отскок.

Конвекция на мантията е другият неконтролируем фактор причиняващ колебанието на Земята при въртенето около оста й, който се отнася до вътрешни процеси в планетата. Тектоничните плочи близо под повърхността на Земята са в постоянно движение, дължащо се на движението на течните скали далеч под повърхността. Изследователите смятат, че тези течения също допринасят за несъвършеното завъртане на планетата.

Третият и последен фактор, установен от учените, е огромната загуба на лед върху Гренландия и други области, което е пряк резултат от глобалното затопляне причинено от човешката дейност. Изследователите смятат, че Гренландия е загубила приблизително 7500 гигатона, или 7500 000 000 000 метрични тона лед, дължащо се на глобалното затопляне.

Цялата тази загуба на лед се е случила през 20-ти век, а производството на парникови газове е цитирано като основен виновник за нея. Загубата на цялата маса е причинила значителна промяна на планетата и е допринесла и за разтърсването й при въртенето около оста й.

„С установяването на тези три причини, учените могат да разграничат масовите промени и полярни движения, причинени от дългосрочни процеси на Земята, върху които нямаме контрол, от тези, които са причинени от изменението на климата поради човешката дейност. Сега учените вече знаят, че ако загубата на лед на Гренландия се ускори, вероятно ще се ускори и полярното движение“, обясняват от НАСА.

Категории на статиите:
Климат

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори