Земята се затопля по-бързо от очакваното

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

От 2005 г. насам количеството топлина, уловено от Земята, приблизително се е удвоило, показва ново проучване на НАСА и изследователи на Националната администрация за океаните и атмосферата (NOAA).

Това допринася за затоплянето на океаните, въздуха и сушата, пишат учените в изследването, публикувано тази седмица в списанието Geophysical Research Letters.

„Мащабът на увеличението е безпрецедентен“, казва водещият автор на изследването на НАСА, Норман Льоб пред The ​​Washington Post. „Земята се затопля по-бързо от очакваното“, категорично констатира новото проучване.

Използвайки сателитни данни, изследователите измерват енергийния дисбаланс на планетата, което е разликата между това колко енергия планетата поглъща от Слънцето и колко излъчва обратно в космоса.

Ако има положителен дисбаланс, Земята поглъща повече топлина, отколкото губи. През 2005 г. е имало положителен дисбаланс от около половин ват на квадратен метър енергия от Слънцето, а през 2019 г. положителният дисбаланс вече е един ват на квадратен метър, съобщава The ​​Washington Post.

„Това е огромно количество енергия“, казва океанографът на NOAA Грегъри Джонсън, съавтор на изследването, добавяйки, че това увеличение на енергията е еквивалентно на това, всички на Земята да използват по 20 електрически чайника едновременно.

Екипът трябва да проведе повече изследвания, за да определи факторите, които стоят зад увеличението, но има доказателства, че повишаването на емисиите на парникови газове и намаляването на облачността и морския лед могат да бъдат част от проблемите, както и циклични вариации в климата.

Едно нещо е сигурно, Джонсън казва: „Ние сме отговорни за някои от факторите водещи до затоплянето.“


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Климат

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори