Жертва на черна дупка ще светне 100 пъти по-ярко от Слънцето

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

ESO/L. Calçada
Антония Михайлова

Неголемият газов облак G2, приближаващ се до черната дупка Стрелец А* в центъра на нашата галактика, ще засвети 100 пъти по-ярко от Слънцето в инфрачервения диапазон в последните моменти преди своята гибел. Тя ще бъде наблюдавана с инфрачервени телескопи, твърдят астрономите в статия, поместена в електронната библиотека на Корнуелския университет.

През пролетта на 2011 г. астрономите откриха малък облак горещ газ, който се движи с огромна скорост към свръхмасивната дупка Стрелец А* (Sagittarius A*, Sgr A*) в центъра на нашата галактика. Част от учените смятат, че този облак съдържа в себе си мъждива звезда, докато други изключват тази възможност.

През лятото на 2013 г. този облак ще се приближи към Стрелец А* и ще загине. Неговата гибел ще даде възможност на изследователите да проследят физическите процеси, управляващи живота на свръхмасивните черни дупки в центъра на галактиките.

Група астрофизици под ръководството на Сайто Такаюки от Технологичния институт на Токио са се опитали да предскажат последствията от срещата на черната дупка и нейния „обяд” с триизмерен модел.

Според учените такива модели изискват значително повече изчислителни ресурси от относително простите двуизмерни симулации. От друга страна, триизмерните модели позволяват да се наблюдават с по-голяма точност процесите, които произтичат около черната дупка.

Такаюки и колегите му обърнали особено внимание на процесите, които влияят на изменението на яркостта на газовия облак при приближаване към черната дупка.

Според изследователите сближаването на облака и Стрелец А* ще доведе до неговото превръщане в сферичен обект в тънка ивица газ. Плътността му ще се увеличи значително, а температурата ще се повиши до няколко хиляди келвина заради мощните приливни вълни, съществуващи в подстъпите към черната дупка.

В резултат яркостта на облака в инфрачервения диапазон рязко ще се увеличи и през лятото на следващата година ще достигне своя пик, превишавайки 100 пъти сумарната яркост на нашето Слънце. Както твърдят Такаюки и колегите му, толкова висока скорост прави този облак забележим за инфрачервените телескопи на Земята и ще позволи той да се изучи подробно с помощта на орбиталните обсерватории.

Наблюдение на Стрелец А*. © Daniel Birchall, Subaru Telescope

Учените смятат, че нагряването на облака вече е започнало или ще започне в близките месеци. Според тях следите от този процес може да се забележат по „удължаването” на някои линии в спектъра на излъчването, излизащо от обекта G2. Изследователите предлагат да се следят измененията в спектъра на облака за проверка на всички съществуващи модели, описващи срещата на G2 и Стрелец А*.

Източник: РИА Новости

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори