Жирафите и слоновете са на границата на измиране

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Броят на жирафите в света е намалял с 40% за 15 години и продължават да загиват. Учените се опасяват, че този вид е на границата на измиране.

Специалисти, които се занимават с наблюдението на различни видове животни, в хода на изследване са открили, че жирафите поголовно намаляват. Служителите на Фонда за опазване на жирафите са представили отчети по изследванията, които потвърждават това.

Като главни причини за изчезването на жирафите са посочени селскостопанската дейност на африканските фермери и бракониерството.

Учените заявили, че макар броят на слоновете също да намалява, те все още наброяват около 450 000, докато жирафите са общо 80 000.

Още през 2007 година учените заявиха, че не по-малко от шест разновидности африкански жирафи се намират под заплахата от пълно изчезване поради глобалните климатични изменения и по вина на човека.

Тогава изследване на биолози от Кения и САЩ, работещи в международната организация за опазване на флората и фауната Fauna and Flora International, показа, че основни причини за масовата гибел на животните е увеличаването на сухите региони, разширяващи се поради глобалното затопляне, а също и човешката дейност.

Бракониерите и постоянните военни конфликти на африканците са довели дотам популацията на мрежестия жираф, който обитава Нигер, да намалее към 2007 година от 27 000 на 3000. А някои видове жирафи – като западноафрикански, нигерийски и жирафа Ротшилд, сега са представени едва от стотици особи, съхранени само в резервати в Кения и Уганда.

Биолозите призовават спешно да се изработи план от мерки по съхранение на всеки отделен вид жирафи. „Те са съвсем различни и в бъдеще човечеството горчиво ще съжалява, ако днес не се погрижим за съхраняването на всички съществуващи видове от тези прекрасни животни“, казват изследователите.

Що се отнася до слоновете, екип изследователи през август заявиха, че от 2010 г. в Африка от ръцете на бракониери са загинали около 35 000 слона. А за последните 10 години броят на тези животни в страните на Централна Африка е намалял с 60%. Главната причина за измирането на слоновете е търговията с бивни. Голямо количество от тях закупува Китай.

Джулиан Бланк от Конвенцията по международна търговия на застрашени видове на дивата природа и фауна (CITES), разказва, че в различни райони на обитания на слонове тяхната съдба е различна.

Например в Ботсвана популацията на слонове расте, но в други страни от Централна Африка разпространението на бракониерството води до бързо съкращаване на броя на животните. Прогнозата е неутешителна – слоновете също може да изчезнат от лицето на Земята.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Природа

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори