Живот на Церера? Загадъчните петна объркаха учените

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Центърът на кратера Окатор. (NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA/PSI)
Антония Михайлова


Ярките петна на планетата джудже Церера продължават да объркват учените. Когато астрономи начело с Паоло Моларо от Астрономическата обсерватория на Триест в Италия провели наблюдения на тези особености, открили нещо неочаквано.

Учените с учудване видели, че петната стават по-ярки през деня и демонстрират и други изменения. Тази изменчивост и до днес остава загадка.

Ярките особености на Церера са открити от космическия апарат Dawn на НАСА, който се намира на орбита на планетата джудже и постоянно събира любопитна информация. Тези петна отразяват много повече светлина от тяхното доста по-тъмно обкръжение. Съставът на тези особености все още е спорен: учените не са на единно мнение дали те ес състоят от воден лед, изпарени соли или още нещо.

Моларо и колегите му изучавали петната на Церера през юли и август 2015 година, като използвали инструмента HARPS. Този уред, монтиран на 3,6-метровия телескоп в обсерваторията Ла Сила в Чили, позволява да се провеждат измервания на радиалните скорости с най-високата точност, достъпна днес.

Използвайки HARPS, учените открили неочаквани изменения на загадъчните петна. И все пак първоначално те решили, че ставало дума за инструментален проблем. Когато повторили опитите, те стигнали до извода, че аномалиите в радиалната скорост били абсолютно реални.

Тогава екипът забелязал, че те съответстват на периодите от време, когато ярките петна на кратера Окатор се виждали от Земята. Може и да звучи забавно, но учените още не са намерили правдоподобно обяснение на възникването на тези петна.

„Не знаем нищо за тези изменения. Това петно става все по-странно“, казва Моларо.

Една от предложените хипотези се заключава в това, че наблюдаваните изменения може да са били предизвикани от присъствието на летливи вещества, които се изпаряват под действието на слънчевите лъчи. Когато петната се озоват на страната, осветявана от Слънцето, те образуват шлейф, който прекрасно отразява светлината. Учените смятат, че тези шлейфове се изпаряват бързо, губят отражателна способност и настъпват наблюдаваните изменения.

„Вече е известно, че под повърхността на Церера има много вода, затова водният лед или клатратите могат да обяснят всичко. Точния отговор ще получим в близките месеци от учените, работещи със сондата Dawn“, казва Моларо. Той отбелязва, че измененията трябва да бъдат потвърдени с пряко заснемане на яркото петно на Окатор в най-високата от възможните резолюции.

Ако теорията на екипа учени се потвърди, Церера се оказва активна отвътре. Макар планетата джудже да е богата на вода, не е ясно как е свързано това с ярките петна. Освен това поради огромния резервоар с вода на Церера тя вече се разглежда като подходящо място за присъствието на микробен живот.

„Животът, който познаваме на Земята, се нуждае от течна вода, биогенни елементи и стабилен източник на енергия. Церера е отлично място, в което всичко това присъства отдавна, възможно и милиарди години. Кой знае какво още има там“, заключва Моларо.

Hi-News

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори