Зловещата песен на жреците от задгробния свят

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Ацтекските жреци са всявали ужас у своите съплеменници – тяхна задача била да ги накарат да се страхуват от боговете, наказания за престъпления срещу властта.

Археолозите са открили инструменти, с чиято помощ жреците са създавали атмосфера на страх.

Освен ярките, но страшни костюми, грим и изобилие от украсени черепи, ацтекските жреци по време на ритуали, особено съпровождани с жертви, са използвали специални музикални инструменти. Звукът им напомнял стоновете на страдащи същества, „плача на хиляди нещастници“.

Според историците ацтеките са смятали, че подобно пеене помага на душите на жертвите да преминат границата между световете. Възможно е инструментите да са ползвани и за сплашване на враговете.

„Те са свирили на стотици такива тръби, което трябвало да въздейства психически със страх у враговете“, смята Квихас Иксайотъл, музикант, който успял да възстанови звученето на древен инструмент.

Инж. Роберто Веласкес Кабрера няколко години възстановявал инструмента и изучавал начина, по който той издава звуци. Кабрера успял да постигне резултат благодарение на последните находки – археолозите отрили няколко инструмента в гробове.

Историците смятат, че дупките във вид на черепи са се наричали „ветровете на Миктлантекутли“ – бога на смъртта.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Наука

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори